Společnost Iveco Czech Republic v rekordním roce 2013 vyrobila 3165 autobusů
Od kočáru ke Crosswayi, od Sodomky k Iveco Bus. Úvodní obrázek z pozvánky k jubileu v roce 2005, foto © BUSportál

Podívali jsme se nejen na úspěšný rok spolu s největším autobusovým výrobcem v České republice podrobněji.
Podívali jsme se nejen na úspěšný rok spolu s největším autobusovým výrobcem v České republice podrobněji.
Vysokomýtský závod je největším výrobcem pro Iveco Bus, který patří koncernu CNH Industrial. Společnost Iveco Czech Republic (Iveco CR) loni vyrobila 3165 autobusů, což je nejvíc vozidel v novodobé historii firmy, tedy za více jak 25 let. (V roce 2012 z výrobních linek sjelo 2773 autobusů). Na tomto výsledku se podílely zejména modely Crossway a Citelis.

Kromě rekordních vysokomýtských 3 165 autobusů vyrobil další závody skupiny Iveco Bus v Annonay více než 1 300 autobusů a závod Heuliez Bus zaznamenal rekordní produkci 524 městských vozů, z toho 24 % hybridních. V autokarovém segmentu bylo vyroběno ve Francii téměř tři sta Magelysů.

Export českého závodu Iveco CR činil zhruba 90 procent vozidel do 30 zemí. Mezi největší exportní trhy patří Francie, Itálie, Německo, Slovensko a Norsko.

Výrobce pro BUSportál rozklíčoval velké tuzemské dodávky 2013: Dvacet vozidel (Crossway LE a Citelis) zamířilo do společnosti 3CSAD, devatenáct (Crossway a Crossway LE) do společnosti ICOM transport, devatenáct (Crossway LE a Daily) do společnosti VYDOS, dvanáct (Crossway) do společnosti ČSAD Jihotrans, deset (Crossway LE LINE) do společnosti ČSAD Střední Čechy, sedm do společnosti ČAD Blansko (Crossway LE a Citelis). Osm patnáctimetrových autobusů Arway převzal dopravce ČSAD Kyjov a dvaceti Crosswayi obnovila vozový park Vězeňská služba ČR.

Z výhledu pro rok 2014 pak uvádí Iveco CR osm Crosswayů LE pro Anexii Rakovník (v rámci ROP), patnáct Crosswayů pro BORS Břeclav a dodávku dalších šesti Citelisů CNG pro ČSAD MHD Kladno.

V oblasti dodávek trolejbusových karosérií pro Škodu Electric dobíhá zakázka na trolejbusy Škoda 24 Tr a 25 Tr do Zlína, kde budou využity stávající karosérie Citelis. Další spolupráce na výrobě trolejbusů zůstává otevřená.

Další informace a zajímavosti o Iveco CR

  • Nejprodávanejším autobusem byl Crossway , což bylo 964 vozidel (30% produkce).
  • Doposud bylo vyrobených 15087 autobusů Crossway + Crossway Low Entry Line + Recreo a 2245 vozidel Arway. (2005-2013)
  • V prosinci 2013 získala společnost ocenění Exportér roku, 3. místo v kategorii nárůst exportu mezi roky 1993 a 2012. a rovněž 12. místo v kategorii za objem exportu v roce 2012.
  • Na konci loňského roku mezi vyrobenými vozidly byly i zástupci nové modelové řady Euro VI, Crossway, které měli premiéru na říjnové výstavě v belgickém Kortrijku.
    BUSWORLD 2013: Nová produktová řada IVECO BUS se představuje
    CZECHBUS 2013: IVECO BUS představilo novou produktovou řadu
  • Výrobní závod ve Vysokém Mýtě získal v roce 2013 bronzovou medaili World Class Manufacturing (WCM), jenž je mezinárodní metodikou pro řízení výrobních cyklů v souladu s nejlepšími standardy po celém světě.
  • Celkově se ve Vysokém Mýtě již vyrobilo více jak 116 tisíc autobusů.
  • Iveco CR je významným zaměstnavatelem v regionu - v České republice generuje zhruba 3 000 pracovních míst přímo, a navíc vytváří další pracovní místa u svých tuzemských dodavatelů. Patří mezi TOP 100 plátců daně z příjmu v České republice.

Historie výroby vozidel a autobusů ve vysokém Mýtě je velice dlouhá. Firma "První východočeská výroba kočárů Josefa Sodomky" byla založena v roce 1895 a v roce 2015 si tak připomeneme již 120 let existence. Rok 2013 byl také jubilejním - bylo to 85 let od počátku výroby autobusů ve Vysokém Mýtě.
Dagmar Braunová ve spolupráci s Iveco CR
První Crossway nové modelové řady Euro VI pro ČR byl předán ČSAD Frýdek-Místek
Jeden z prvních autobusů Crossway nové modelové řady Euro VI pro Lignetu
Vracíme se do společnosti ANEXIA. IVECO Crossway EURO 6 je v provozu
První Iveco Crossway LE řady Euro VI vyjel na linky MHD Frýdek-Místek

Společnost Iveco Czech Republic v rekordním roce 2013 vyrobila 3165 autobusů
Czechbus 2013 © BUSportál