Solaris získal prestižní zakázku z francouzského trhu
Belfort objednal pro městskou dopravu osm kloubových autobusů Solaris Urbino 18 hydrogen. Foto Solaris

Ve druhé polovině roku 2025 dodá Solaris do města Belfort osm kloubových autobusů Urbino 18 hydrogen. Celkem v roce 2025 ve Francii vyjede 34 autobusů Solari Urbino s palivovými články.

Ve druhé polovině roku 2025 dodá Solaris do města Belfort osm kloubových autobusů Urbino 18 hydrogen. Celkem v roce 2025 ve Francii vyjede 34 autobusů Solari Urbino s palivovými články.

Vozidla zakoupila SMTC (Le Syndicat Mixte des Transports en Commun du Territoire de Belfort), veřejná instituce, která sdružuje provozovatele dopravy a organizuje mobilitu v regionu. Autobusy s palivovými články bude provozovat Régie des Transports du Territoire de Belfort (RTTB).

Autobusy objednané pro Belfort ležící na východě Francie blízko hranic se Švýcarskem budou vybaveny 100 kW vodíkovým palivovým článkem (Ballard) a kompozitními nádržemi, které mohou uložit více než 50 kg vodíku při tlaku 350 barů. Baterie Solaris High Power budou podporovat palivový článek v době špičky v poptávce po elektřině, například při akceleraci. Srdcem pohonu bude elektromotor o výkonu 240 kW. Autobus bude dále disponovat modulárním systémem pohonu, který rozložením svých komponent umožňuje lepší využití prostoru na střeše vozidla. Zvětšuje také prostor pro cestující.

V souladu s nejnovějšími předpisy budou autobusy splňovat normy GSR2, včetně systému, který řidiče upozorní na přítomnost účastníků silničního provozu v takzvaném mrtvém úhlu". Vybaveny budou vysoce účinnou klimatizací s funkcí tepelného čerpadla. Monitorování a vzdálenou správu vozidel zajistí systém eSConnect.  

Pro Solaris se jedná o třetí objednávku na vodíkové autobusy z francouzského trhu v posledních měsících. V polovině července oznámil zakázku na čtyři Urbina 12 pro Artois Mobilités pro dopravní síť TADAO v severní Francii a v březnu na 22 autobusů pro Île-de-France Mobilités, kde probíhá testování vodíkové technologie a do roku 2027 má být v okolí Paříže 50 autobusů s pohonem na vodík.  

V roce 2023 držel výrobce z Polska v tomto segmentu téměř 50% podíl na trhu. Více než 220 vodíkových modelů Urbino již slouží cestujícím ve 25 městech po celé Evropě. Do statistik roku 2024 se zařadí Česká republika.