Solaris má novou zakázku na vodíkové autobusy do Německa
Krefeld spoléhá na Solaris Urbino 12 hydrogen. Foto: Solaris

Město Krefeld v Porýní-Vestfálsku se rozhodlo pro vodíkové autobusy. SWK Mobil objednal u Solarisu deset autobusů Urbino 12 hydrogen.

Město Krefeld v Porýní-Vestfálsku se rozhodlo pro vodíkové autobusy. SWK Mobil objednal u Solarisu deset autobusů Urbino 12 hydrogen.

Vodíkové autobusy pro Krefeld budou vybaveny centrálním elektromotorem o výkonu 160 kW. Poháněny budou energií z vodíkového palivového článku Ballard Power Systems o výkonu 70 kW a bateriemi Solaris High Power, které budou sloužit jako další úložiště elektrické energie. Podle výrobce je dojezd minimálně 300 km. Tepelnou pohodu zajistí účinná a ekologická klimatizace s tepelným čerpadlem CO2.

SWK Mobil Krefeld se rozhodl pro podporu správy vozového parku prostřednictvím eSConnect, proprietárního nástroje Solaris, který poskytuje úplný přístup k údajům nezbytným pro hodnocení výkonu autobusů a plánování jejich dalšího provozu.

První tři Urbino 12 Hydrogen budou dodány do města na západě Německa do konce roku 2024. Zbývajících sedm do května 2025.

Podle Solaris zájem o bezemisní řešení na bázi vodíku v Evropě neustále roste. Na příští roky má objednávky na 450 vodíkových autobusů a 140 je již v provozu v několika zemích v Evropě. Jedním z nejaktivnějších je právě německý trh. Solaris Urbino jezdí ve městech Kolín nad Rýnem, Wuppertal, Hofolding, Weimar, Frankfurt, Gross-Zimmern a metropolitní oblast Mnichova. Naplňují se další smlouvy pro Aschaffenburg, Güstrow, Gross-Gerau, Hamburk a Duisburg.

Spolková vláda dotuje nákup vozidel v Krefeldu celkovou částkou 2,9 milionu eur. Německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko přispívá na výstavbu vodíkové čerpací stanice a přestavbu servisu šesti miliony eur.

Severní Porýní-Vestfálsko se chce stát prvním klimaticky neutrálním průmyslovým regionem v Evropě. Jako klíč k naléhavě potřebné restrukturalizaci odvětví dopravy vidí především obměnu těžkých užitkových vozidel na pohony šetrné ke klimatu. Proto se zemská vláda rozhodla podpořit výstavbu vodíkových čerpacích stanic částkou 20 mil. eur. Ze současných pěti se má do roku 2030 rozšířit síť na 200 stanic, které budou moci využívat i nákladní vozidla a autobusy.