Solaris je v užším seznamu dodavatelů na až 430 hybridních autobusů do Belgie
V různých částech Valonska v Belgii bude možná jezdit více než 400 hybridních autobusů Solaris Urbino 12. Foto Solaris

Velký tendr na hybridní autobusy ve Valonsku je téměř u konce, objednatel OTW z Namuru vybírá ze dvou uchazečů na dodání dvanáctimetrových vozidel.
Velký tendr na hybridní autobusy ve Valonsku je téměř u konce, objednatel OTW z Namuru vybírá ze dvou uchazečů na dodání dvanáctimetrových vozidel.
Solaris oznámil, že je jedním ze dvou kandidátů na dodavatele v tendru na až 430 hybridních autobusů vyhlášeného společností Opérateur de Transport de Wallonie. Dopravce z frankofonní části Belgie může objednávat autobusy během příštích čtyř let.

Hybridní autobus Solaris Urbino 12 s diesel-elektrickým hybridním pohonem je jedním ze dvou modelů zařazených do užšího výběru v rámci výběrového řízení  OTW v Belgii. Druhého uchazeče ve výběru se nám nepodařilo zjistit.

Celkově se výběrové řízení týká 430 hybridních autobusů o délce 12 metrů. Část bude mít typické městské řešení se třemi dveřmi a část bude přizpůsobena pro příměstské linky - se dvěma dveřmi, uvádí Solaris. Před uzavřením smlouvy OTW kontroluje své dva potenciální dodavatele, pokud jde o provozní náklady vozidel a dodací lhůty. Celkové náklady na novou flotilu v průběhu příštích čtyř let přesahují 150 mil. EUR.

"Skutečnost, že naše nabídka byla zařazena do užšího výběru, je pro naši společnost obrovskou ctí. A přestože teprve nyní začínáme soutěžit o konečný výsledek, již dnes můžeme říci, že se jedná o projev důvěry OTW pro naše vozidla. Uděláme maximum pro to, aby autobusy Solaris přepravovaly cestující veřejnou dopravou ve Valonsku. Kromě toho jsou naše vozidla v regionu velmi známá. Více než 200 hybridních autobusů přesně stejného typu se ve flotile TEC (OTW) používá již více než tři roky,“ uvedl Petros Spinaris, člen představenstva společnosti Solaris, odpovědný za prodej a poprodejní servis.

Solaris připomíná, že právě v Belgii získal elektrický model autobusu Solaris Urbino 12 titul „Autobus roku“ pro nejlepší autobus v Evropě v roce 2016. V současné době lze vozidla vyrobená společností Solaris potkat ve 32 zemích ve více než 750 městech. Poprvé se dostaly do Belgie v roce 2013. Mezi nimi je i více než 200 hybridních autobusů Solaris Urbino 12 v barvách TEC (OTW) v Liege, Hainaut a Charleroi a elektrické autobusy Solaris Urbino, které jezdí v Bruselu.

Wallonie (Valonsko) je region na jihu Belgie s pěti provinciemi (z celkem deseti) a zabírá více než 50% rozlohy Belgie. Hlavní město je Namur.



Solaris je v užším seznamu dodavatelů na až 430 hybridních autobusů do Belgie