Solaris boduje na španělském trhu
Zástupcem společnosti Solaris na španělském trhu je Solaris Ibérica. Ta v lednu rozšířila servisní síť o 100 středisek ve Španělsku a Portugalsku v rámci sítě Alltrucks Truck & Trailer Service. Foto Solaris

Většina všech letošních kontraktů je uzavřena na autobusy s nízkými a nulovými emisemi. Solaris Ibérica podstatně rozšířila servisní síť.
Většina všech letošních kontraktů je uzavřena na autobusy s nízkými a nulovými emisemi. Solaris Ibérica podstatně rozšířila servisní síť.
Polskému Solarisu se na španělském trhu již několik měsíců daří. Jen letos má objednávky na 60 vozidel s nízkými a nulovými emisemi, o které je největší zájem. Všechny nově objednané autobusy - ať už elektrické, hybridní nebo na CNG - se do konce roku rozjedou do ulic španělských měst.

„Stěžejní je, že 90% objednávek se letos týká autobusů s alternativními pohony. Třetina z nich jsou vozidla s výhradně elektrickými pohony,“ říká Kepa Mendikute, generální ředitel Solaris Bus Ibérica.

14 kloubových elektrických autobusů vyrobených Solaris vyjede do ulic Barcelony na základě objednávky provozovatele městské hromadné dopravy TMB. TUSGSAL z nedaleké Badalony se rozhodl pro hybridní autobusy. Do jeho flotily bude do konce roku 2020 přidáno 11 hybridů Urbino 18. Hybridní autobusy ve verzi 12 metrů budou dodávány soukromému provozovateli Avanza se sídlem v malém městě Elche na východě Španělska.

Ve Španělsku jsou populární také autobusy na CNG. Dopravní společnost Moventis z Barcelony koupila 13 autobusů Urbino 12 CNG. Do města Burgos a do Girona poputují další plynové autobusy, včetně jednoho kloubového.

Zástupcem společnosti Solaris na španělském trhu je Solaris Ibérica. Ta v lednu rozšířila servisní síť o 100 středisek ve Španělsku a Portugalsku v rámci sítě Alltrucks Truck & Trailer Service.

V posledních několika letech Solaris přeorientoval organizaci výroby a poprodejní servis na nízkoemisní a bezemisní vozidla. To se výrazně odráží ve struktuře prodeje společnosti. V roce 2019 představovala tato vozidla téměř 50% všech prodaných vozidel, z tohoto podílu vozidla bezemisní - trolejbusy a elektrická vozidla tvořila jednu třetinu.


Solaris boduje na španělském trhu
90% objednávek ve Španělsku se letos týká autobusů s alternativními pohony. Foto Solaris