Sofie poptává 52 malých elektrobusů
Od konce loňského roku je na linkách 9 a 309 v Sofii v provozu 20 elektrických autobusů Yutong E 12LF s kapacitou 90 cestujících. Foto Stoličen avtotransport

Společnost Stoličen avtotransport usiluje o obnovu flotily městské dopravy v hlavním městě Bulharsku. Aktuálně jde o minibusy za 13,5 milionu eur.
Společnost Stoličen avtotransport usiluje o obnovu flotily městské dopravy v hlavním městě Bulharsku. Aktuálně jde o minibusy za 13,5 milionu eur.
Dopravní podnik Sofie se snaží o obnovu flotily dopravních prostředků v souladu s požadavky na snížení emisí a čistší ovzduší ve městě.  Ve spolupráci s Magistrátem Sofie během tohoto roku vyhlásil několik tendrových řízení o celkové hodnotě skoro 100 milionů eur. Některé z nich (i když jejich procedury jsou už v chodu) stále ještě nemají zajištěné financování – dopravní podnik a Magistrát Sofie mají podané žádosti o financování z programu Ochrany životního prostředí 2014-2020.

Nejnovější je oznámení o otevřeném výběrovém řízení s ukončením podání nabídek do 21. října. Jeho hodnota je přibližně 13,5 milionu eur (bez DPH). V něm je požadováno dodání dvou typů vozidel, a to včetně odpovídajících nabíjecích stanic. Z celkového počtu 52 vozidel má být 30 kratších (5,5-7,5 m) a zbývajících 22 vozidel by mělo mít délku 7,6-9,6 m. První část dodávky (kratší vozidla a k nim odpovídající dobíjecí stanice) je v hodnotě cca 6 milionů eur, druhá část dodávky (7,6-9,6 m elektrobusy a k nim dobíjecí stanice) je v hodnotě asi 7,5 milionu eur.

Všechna vozidla budou operovat uvnitř jednotlivých čtvrtí Sofie a spojovat je s hlavními dopravními uzly. Nejdůležitějším hodnoticím kritériem je cena s váhou 55 %, zbývající kritéria jsou technického rázu.