Slovensko sníží sazby daně z vozidel pro autodopravce

Vláda SR ve středu 7. října schválila novelu zákona o dani z motorových vozidel a posunula ji do Parlamentu. Z nižších daní bude více než 10 tisíc dopravců profitovat již za zdaňovací období 2020.
Vláda SR ve středu 7. října schválila novelu zákona o dani z motorových vozidel a posunula ji do Parlamentu. Z nižších daní bude více než 10 tisíc dopravců profitovat již za zdaňovací období 2020.
Novela zákona zavede výhodnější roční sazby daně pro užitková vozidla kategorie M2, M3 a N3 v rozsahu od 10 do 50 procent s ohledem na věk vozidla a měly by být uplatňovány od prvního zařazení vozidla do evidence vozidel do 156 kalendářních měsíců stáří vozidla, přípojná vozidla kategorie O4 budou mít sazbu nižší o 60% bez ohledu na stáří.

Po schválení vládou se bude Parlament novelou zabývat ve zkráceném legislativním řízení a účinná by měla být po zveřejnění ve Sbírce zákonů ČR, což by se mělo stát nejpozději v listopadu tohoto roku. Novelou by se měly snížit příjmy státního rozpočtu za tento rok o 28,5 milionu Eur, příští rok téměř o 31 milionů Eur a v roce 2022 o více než 33 milionů Eur.

Autodopravci snížení sazeb daní z motorových vozidel požadují od začátku roku. "Z pohledu silniční dopravy jde o jeden z klíčových zákonů, který rozhoduje, jak dobře se bude dopravcům podnikat. Návrh schválený vládou oceňujeme zvláště proto, že nad rámec dohody ze začátku roku rozšiřuje úlevy pro autobusy a přípojná vozidla kategorie O4 budou mít samostatnou sazbu nižší o 60%," uvedl I. viceprezident sdružení Česmad Slovakia Pavol Piešťanský.

Návrh podle Sdružení zjednodušuje a zpřehledňuje způsob výpočtu daně a jeho uplatněním již za zdaňovací období roku 2020 pomůže zmírnit dopady opatření v souvislosti se šířením COVID-19 v odvětví silniční dopravy. Česmad Slovakia věří, že návrh získá podporu i ve slovenském parlamentu.

"Nová úprava daně z motorových vozidel by se tak mohla stát základem zlepšování podmínek pro silniční dopravu, kde doprave trápí ještě řešení slev z elektronického mýtného a daňové zatížení práce na Slovensku," doplnil Piešťanský.

Slovenští dopravci nedotované autobusové dopravy mohou také využít program na kompenzaci výpadku tržeb za období od 12. března do konce července. Jde o podporu ve výši 1 000 Eur na jeden autobus na měsíc v tomto období, nebo o 60% na vykrytí ztráty, kterou zaznamenaly ve srovnání s předchozím rokem.

Pro dopravce v České republice připravuje Ministerstvo dopravy tzv. sedačkovné. Pravidla pro poskytování podpory dopravcům v nepravidelné autobusové dopravě jsou v meziresortním připomínkovém řízení.

Busportal.sk, Česmad Slovakia