Slavnostní otevření projektu Modernizace autobusového terminálu Mělník.
Umístění Elektronického vizuálního a akustického panelu pro informování cestujících na AN Mělník.

22.června 2006 ve 14:00 hodin byl starostou města Mělníka Miroslavem Neumannem slavnostně otevřen modernizovaný autobusový terminál.
22.června 2006 ve 14:00 hodin byl starostou města Mělníka Miroslavem Neumannem slavnostně otevřen modernizovaný autobusový terminál.
Projekt byl financován z programu SROP, opatření 2.1.2. Ve svém projevu poděkoval starosta dodavatelské firmě a jejich subdodavatelům za kvalitně odvedenou práci a splnění termínu dodání. Otevření se zúčastnili mj. Tomáš Martinec, euromanažer MěÚ Mělník, ředitel provozu Praha západ dodavatelské stavební firmy HOOCHTIEF VSB Luděk Vondrášek, provozní ředitel ČSAD Střední Čechy Štěpán Ševčík a ekonomický ředitel ČSAD Střední Čechy Miroslav Dvořák a obchodní ředitel Jaroslav Bárta ze společnosti APEX - dodavatel Elektronického vizuálního a akustického systému pro cestující.

Kromě vzhledově zdařile řešeného terminálu a přilehlé zeleně poutal na sebe pozornost Elektronický vizuální a akustický systém informování cestujících. Na velkoplošném panelu z LED diod o 10 řádcích pevných a 1 pohyblivém jsou zobrazovány dopravní informace o autobusových linkách. Jedná se o číslo linky, cílovou zastávku, odjezd a nástupiště. Výhledově, po doplnění autobusů potřebnou výbavou pro přenos dat, i údaji o reálném zpoždění. Tyto informace jsou doplněny o datum a čas. Pohyblivý řádek je určen pro doplňkové dopravní informace, např. o zavedení nové linky, nových tarifech, objízdné trase, výluce apod. Lze jej využít mimo jiné i pro informování cestujících o mimořádných událostech.

Pro nevidomé a slabozraké spoluobčany jsou informace hlášeny v akustické formě prostřednictvím elektronického orientačního a informačního systému TYFLOSET. Hlášení si nevidomí aktivují pomocí osobního rádiového vysílače VPN 01 nebo vysílače VPN 03 zabudovaného ve slepecké holi. Po stisku tlačítka 1 svého osobního vysílače VPN 01 nevidomý aktivuje zvuk gongu a název zastávky. Po stisku tlačítka 2 obdrží z reproduktoru akustickou podobu všech informací, které jsou právě na na velkoplošném panelu zobrazeny.

Systém vyvinula, vyrobila a do provozu uvedla společnost APEX s r.o., která využila zkušenosti z již několik let fungujícího informačního systému na tramvajových zastávkách Malostranská, dvanácti zastávkách nově vybudované tramvajové trati Hlubočepy-Barrandov v Praze a zastávkách Pražské integrované dopravy ve Středočeském kraji.

Při konstrukci systému byly využita poznatky současného stavu informačních technologií. Řídicí počítač zobrazovacího panelu LED komunikuje pomocí rozhraní typu RS 422 s aplikačním počítačem umístěným v dopravní kanceláři ČSAD Střední Čechy na autobusovém nádraží Mělník.

Aplikační počítač s využitím internetovského protokolu zajištuje spojení s Centrálním informačním systémem jízdních řádů ( aplikace IDOS ). Takto je zaručena plně automatická aktualizace jízdních řádů. Obsluha v dopravní kanceláři má možnost editace pohyblivého řádku a tak poskytovat aktuální dopravní informace. Použitá technologie umožňuje editaci i ze vzdálených počítačů.

Elektronický vizuální a akustický systém informování cestujících poskytuje aktuální dopravních informací, zvyšuje úroveň cestování, dává možnost volby alternativních spojů a poskytuje informace při mimořádných událostech.
TZ APEX Jesenice

Slavnostní otevření projektu Modernizace autobusového terminálu Mělník.
Starosta města Miroslav Neumann, ředitel provozu Hochtief VSB Luděk Vondrášek, euromanažer Tomáš Moravec a provozní ředitel ČSAD Střední Čechy Štěpán Ševčík při slavnostním odhalení pamětní desky.