Škoda Transportation dodá do Turecka dvanáct "catenary-free" tramvají
Foto Škoda Transportation

s možností nezávislého pohybu na trakčním vedení s dojezdem až 3 km.
s možností nezávislého pohybu na trakčním vedení s dojezdem až 3 km.
Plzeň, 6. 5. 2013 – Škoda Transportation naváže tak na dodávku šedesáti tramvají ForCity Classic pro město Konya. Jedná se o tramvaje ForCity Classic, tentokrát ale budou vybavené nejnovějším bateriovým „catenary-free“ pohonem, který umožňuje vozidlům nezávislý pohyb na trakčním vedení s dojezdem až 3 km. Tramvaje budou dodány během roku 2015. Do Turecka tak poputuje celkem 72 tramvají v hodnotě 3,4 mld. korun. Vozidla budou nasazena na nové lince, jejíž 1,8 km dlouhá část nemá trolejové vedení. Celkem tak do tureckého města Konya dodá výrobce 72 tramvají. Škoda Transportation v letošním roce vyrobí 115 tramvají.

První zkoušky nového pohonu se uskutečnily na zkušební trati ve škodováckém areálu v Plzni za přítomnosti certifikované osoby z Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ). Testování proběhlo na tramvaji ForCity Classic z první šedesátikusové série pro turecké město Konya.
Bateriový pohon tramvají se využívá hlavně v případě, kdy tramvaj má zajet do oblastí, kde není nainstalována trolej, především z estetických důvodů v historických centrech měst. Pohon může být použit také v případě poruchy vrchního elektrického vedení, tak aby tramvaj nebránila plynulosti silničního provozu. Bateriová tramvaj má baterie umístěné ve speciálních střešních kontejnerech, ve kterých mohou být podle požadovaného charakteru provozu umístěny baterie různých typů. V případě tramvají do tureckého města Konya použije Škoda vysocevýkonné baterie s technologií nano-lithium-titan. Dobití baterie proběhne vždy při jízdě tramvaje pod trolejí během několika minut.
Z TZ Škoda

Škoda Transportation dodá do Turecka dvanáct "catenary-free" tramvají
Foto Škoda Transportation