Škoda Group otestovala ve finském Tampere nový systém počítání cestujících
Ve finském Tampere otestovali 30. března nový systém počítání cestujících v tramvajích Škoda ForCity Artic. Foto Wille Nyyssönen/Tampereen Railway Road Oy

Nový inteligentní systém počítání cestujících založený na umělé inteligenci vyvinutý finskými kolegy Škoda Group dokáže s velkou přesností sledovat a předpovídat tok cestujících mezi zastávkami.

Reklama

Nový inteligentní systém počítání cestujících založený na umělé inteligenci vyvinutý finskými kolegy Škoda Group dokáže s velkou přesností sledovat a předpovídat tok cestujících mezi zastávkami.

Na organizaci testování se Škoda Group podílela společně s Tampereen Raitiotie Oy, Nysse a VR, partnery výzkumu byly Univerzita v Tampere a Technické výzkumné středisko VTT. Zátěžové zkoušky jsou součástí projektu Lyyli Living Lab pro inteligentní městskou mobilitu společnosti Tampereen Raitiotie Oy.

V rámci zátěžových testů tramvají byly shromážděny údaje o počtech cestujících, dostupnosti zařízení pro prodej jízdenek a zkušenostech cestujících. „Naším cílem bylo shromáždit data o přesnosti systému počítání cestujících a prakticky vyzkoušet situace při cestování v plném vozidle. Na základě shromážděných dat budeme moci ve spolupráci s provozovateli a našimi partnery hledat způsoby, jak zlepšit zkušenosti cestujících při cestách plnými vozidly, jako je například umístění zařízení na prodej jízdenek,“ říká Antti Haukaa, vývojový inženýr ve společnosti Tampereen Raitiotie Oy.

Cestujícími v testu přetížení byli studenti z univerzity v Tampere a zákazníci NysseLab, testovací laboratoře společnosti Nysse. Test byl proveden v tramvaji Lyyli, která se používá jak v běžném provozu, tak jako testovací vozidlo v rámci projektu Lyyli Living Lab. Tramvaje Škoda ForCity Smart Artic Tampere pojmou maximálně 264 cestujících. Testu se zúčastnilo přibližně 120 cestujících a situace přeplnění byla realizována uzavřením jednoho ze tří modulů vozidla. Cestující se zúčastnili tří testovacích jízd, z nichž každá byla zaměřena na sběr různých typů dat.

Společnost Nysse využila test ke shromáždění informací o tom, jak usnadnit používání odbavovacích zařízení tramvaje, když je vozidlo skutečně přeplněné. Během testu byla zařízení pro prodej jízdenek naistalována také na hlavních dveřích tramvaje, aby bylo možné zjistit, jak přidání zařízení ovlivní úspěšnost procesu prodeje jízdenek.

Testovala se také přesnost systému počítání cestujících, který je založen na umělé inteligenci, ve speciální situaci, kdy se tramvaj velmi rychle zaplní cestujícími.

Vytvořili jsme inteligentní systém počítání cestujících, který vypočítává počet cestujících v každém modulu vozidla mezi zastávkami a počet nastupujících a vystupujících cestujících na každé zastávce. Cílem systému je umožnit co nejpřesnější sledování a předvídání toku cestujících. Zajišťuje optimální využití vozového parku, zlepšuje komfort cestujících a minimalizuje náklady. V budoucnu bude také možné nabízet služby přímo zaměřené na cestující, včetně informací o obsazenosti jednotlivých tramvají a modulů,“ říká Raine Moilanen, R&D Manager / Digital Services ve Škoda Group.

Na podporu studie VTT byly v rámci testu shromážděny jak videozáznamy z tramvají, tak údaje o zkušenostech cestujících v rámci průzkumů. Cílem je využít tato data k vývoji metod měření zážitků cestujících a pocitu z prostoru.

Aby byl zajištěn úspěch testů, nebyl test předem ohlášen.

Do Tampere dodala Škoda Group 20 nízkopodlažních tramvají ForCity Smart Artic, pět dalších objednal Tampereen Raitiotie v květnu 2022.

 


Škoda Group otestovala ve finském Tampere nový systém počítání cestujících
Tramvaje Škoda ForCity Smart Artic Tampere pojmou maximálně 264 cestujících. Testu se zúčastnilo přibližně 120 cestujících a situace přeplnění byla realizována uzavřením jednoho ze tří modulů vozidla. Cestující se zúčastnili tří testovacích jízd, z nichž každá byla zaměřena na sběr různých typů dat. Foto Wille Nyyssönen/Tampereen Railway Road Oy