- dodá elektrickou výzbroj pro lehká kolejová vozidla ve spolupráci s firmou HYUNDAI ROTEM COMPANY.
- dodá elektrickou výzbroj pro lehká kolejová vozidla ve spolupráci s firmou HYUNDAI ROTEM COMPANY.
Významnou zakázku na asijském trhu získala společnost ŠKODA ELECTRIC, která je jedním z výrobců trolejbusů, trakčních výzbrojí a motorů v Evropě.

Dceřiná firma společnosti ŠKODA HOLDING podepsala v polovině prosince loňského roku s firmou HYUNDAI ROTEM COMPANY v Jižní Koreji obchodní kontrakt ve výši téměř 400 mil. Kč. „Jedná se o zakázku na dodávku elektrické výzbroje pro lehká kolejová vozidla určená pro provozovatele městské hromadné dopravy IMUR v Incheonu,“ uvedl generální ředitel ŠKODA ELECTRIC Jaromír Šilhánek. Tento projekt navazuje na předchozí úspěšnou spolupráci s firmou HYUNDAI ROTEM COMPANY.

Společnost ŠKODA ELECTRIC dodala elektrické výzbroje této firmě pro vozidla, která již jezdí v tureckém Istanbulu.
Finální výrobce vozidel společnost HYUNDAI ROTEM COMPANY je renomovanou firmou, která podniká především v oblasti výroby kolejových vozidel a vozidel pro vojenský průmysl a své produkty dodává do celého světa. Navrhuje a vyrábí elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, vysokorychlostní vlaky, vozidla typu Maglev, lehká kolejová vozidla a osobní i nákladní vagóny. HYUNDAI ROTEM COMPANY má asi 3800 zaměstnanců, je součástí nadnárodního koncernu HYUNDAI MOTOR GROUP a je významným hráčem na světovém trhu dopravní technologií - vyváží svoje výrobky nejen do zemí Asie, ale i do Severní a Jižní Ameriky, Evropy, Afriky, na Střední východ a do Oceánie.
Konečným zákazníkem je dopravní podnik IMUR (İncheon Metropolitan Urban Railroad) zajišťující městskou hromadnou dopravu autobusy, tramvajemi, metrem a lehkou železnicí pro město Incheon, které leží na západním pobřeží Korejského poloostrova. Vozidla s výzbrojí od ŠKODA ELECTRIC budou provozována ve spojení vždy po dvou vozech v metru na trati spojující mezinárodní letiště nejen s městem Incheon, ale i s příměstskými oblastmi hlavního města Soul. Vlaky jsou požadovány s automatickým vedením bez strojvedoucího, budou jezdit maximální rychlostí 80 km/hod a budou napájeny z třetí koleje napětím 750 V DC. Tyto soupravy bez řidiče již samy o sobě ze své podstaty představují technickou špičku na celém světě.

Dodávka od ŠKODA ELECTRIC bude zahrnovat především trakční a pomocné pohony s použitím technologie IGBT a asynchronní trakční motory. Součástí plnění obchodní smlouvy bude i asistence při montáži, uvádění vozidel do provozu, jejich kompletní testování, školení korejských specialistů, záruční servis, sady testovacích a diagnostických zařízení a v neposlední řadě i speciální nástroje a zařízení. První prototyp elektrické výzbroje bude dodán do Jižní Koreje v zimě roku 2011. Sériové dodávky budou pak pokračovat do začátku roku 2013.

Z TZ Škoda