Sezóna cyklobusů v Plzeňském kraji začíná v sobotu 28. dubna 2012
Foto ČSAD autobusy Plzeň

Provoz zahájí dvě základní trasy cyklobusů z Plzně přes Brdy a do Českého lesa.
Provoz zahájí dvě základní trasy cyklobusů z Plzně přes Brdy a do Českého lesa.
Autobusové linky s rozšířenou přepravou jízdních kol tzv. cyklobusy přináší i v letošní sezóně řadu vylepšení. Jedná se především o zkrácení jízdních dob, rodinné jízdné či bezplatnou přepravou dětských kol a kočárků. Cyklobusy nejsou ovšem určeny jen pro kolaře, mohou je využít jak pěší turisté, tak běžní cestující mezi jednotlivými zastávkami vybrané autobusové linky.

BRDY - Na běžné autobusové lince č. 440555 z Plzně do Příbrami jezdí již od letní sezóny 2008 tzv. „Brdský cyklobus“. Autobus s cyklovlekem jede na trase Plzeň - Starý Plzenec - Spálené Poříčí - Míšov/Brdy - Rožmitál p. Třemšínem – Příbram a obslouží tak všechny turisticky atraktivní body brdských vrcholků. Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například Spálené Poříčí, Padrťské rybníky, legendární vrch Třemšín, půvabný Rožmitál pod Třemšínem, nebo Hornické muzeum v Příbrami. Cyklobus jede každou sobotu, neděli a svátek od konce dubna až do 30. září. Z Plzně vyjíždí v 7:45 hodin, nazpět pak z Příbrami v 15:30. Je zajištěna přeprava minimálně 25 ks jízdních kol.

ČESKÝ LES – Autobusová linka označená číslem 440444 jede v trase Plzeň - Nýřany - Zbůch - Stod - Horšovský Týn - Poběžovice - Hostouň - Bělá n. Radbuzou – Železná od konce dubna každou sobotu, neděli a svátek. Závěrečná jízda pak bude opět 30. září. I tady čeká na turisty mnoho zajímavých míst. Například Hrad a zámek v Horšovském Týně, romantické Sedmihoří, nepoznaný Český les, města Bělá, Hostouň a Poběžovice, pramen řeky Radbuzy, hrad Přimda, rybník Sycherák. Autobusy se speciálním cyklovlekem vyjíždí z Plzně,CAN do Českého lesa vždy v 8:00 hodin, nazpět pak z Železné v 17:10. Přepravováno je minimálně 25 ks jízdních kol, při zvýšené poptávce je možnost posílení.

Zájemci si mohou místo ve všech cyklobusech předem zarezervovat v Plzni na Centrálním autobusovém nádraží, Husova 60 v pracovních dnech v době od 8:00 do 16:00 hodin, a to buď osobně, nebo telefonicky na čísle 377 327 272.

Podrobnosti včetně tipů na výlety: www.csadplzen.cz/cyklobus

Sezóna cyklobusů v Plzeňském kraji začíná v sobotu 28. dubna 2012
Foto ČSAD autobusy Plzeň