Šest miliard Eur německým provozovatelům veřejné dopravy
Během opatření k omezení šíření koronaviru němečtí provozovatelé veřejné dopravy zaznamenali pokles cestujících o 70% až 90%. Stejně jako u nás. Německo předložilo EK program na kompenzace škod, který byl schválen. Postižení dopravci si rozdělí až 6 miliard Eur. Foto BVG ©Joachim Donath

Evropská komise schválila podporu na úhradu škod způsobených koronavirem provozovatelům veřejné dopravy v Německu.
Evropská komise schválila podporu na úhradu škod způsobených koronavirem provozovatelům veřejné dopravy v Německu.
Podle pravidel EU o státní podpoře, na základě německého programu, schválila minulý týden EK státní podporu ve výši 6 miliard Eur. Částka má odškodnit společnosti poskytující regionální a místní veřejnou osobní dopravu v Německu, kterým způsobily škody vypuknutí koronaviru a následná nouzová opatření zavedená v Německu za účelem omezení šíření viru.

Výkonná viceprezidentka Margrethe Vestager, komisařka pro hospodářskou soutěž, uvedla: „Provozovatelé místní a regionální hromadné dopravy poskytovali občanům základní služby během vypuknutí koronaviru. Tento program ve výši 6 miliard Eur umožňuje Německu, aby jim nahradilo škody, které utrpěly v důsledku propuknutí nemoci, a zavedeným nouzovým opatřením k omezení šíření viru. Pokračujeme ve spolupráci se všemi členskými státy, aby mohla být vnitrostátní podpůrná opatření zavedena co nejrychleji a nejúčinněji a v souladu s pravidly EU. “

Německá vláda zavedla, stejně jako Česká republika, nouzová opatření nezbytná k omezení šíření koronaviru. Uzavřela školy a školky, v co největším rozsahu se pracovalo na dálku, zavedla pravidla pro sociální distancování a omezila shromažďování. To vážně ovlivnilo regionální a místní veřejnou dopravu, počet přepravených osob na silnici i železnici klesl o 70% až 90%, což mělo za následek výrazný pokles příjmů dopravců. Provozovatelé dopravy navíc měli povinnost udržovat dostatečnou frekvenci spojů, aby byla zajištěna mobilita osob bez přístupu k alternativním dopravním prostředkům, včetně krizových pracovníků, jako jsou zdravotníci. Situaci zhoršily dodatečné náklady, které provozovatelům dopravy vznikly v souvislosti s opatřeními zaměřenými na omezení šíření nákazy - hygienická opatření. To vše vedlo k vážným problémům s likviditou, které jsou rizikem pro odchod mnoha dopravců z trhu.

Německý program je určen každému provozovateli služeb regionální a místní veřejné dopravy na náhradu vzniklé škody při plnění smluvních závazků při propuknutí koronaviru a následnými opatřeními. V rámci tohoto režimu budou mít dopravní společnosti nárok na náhradu škody vzniklé mezi 1. březnem a 31. srpnem 2020 formou přímých dotací. Německo bude muset zajistit, aby žádný provozovatel nedostal více náhrad než ve skutečnosti utrpěl škod.

Komise posoudila opatření podle čl. 107 odst. 2 písm. B) Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU), což Komisi umožňuje schválit opatření státní podpory poskytnutá členskými státy za účelem kompenzace konkrétním společnostem nebo konkrétním odvětvím na škody přímo způsobené mimořádnými událostmi. Komise má za to, že koronavirus lze považovat za výjimečnou událost, protože se jedná o mimořádnou, nepředvídatelnou událost, která má významný hospodářský dopad. V důsledku toho jsou výjimečné zásahy členských států za účelem náhrady škod způsobených ohniskem opodstatněné. Komise zjistila, že německý program podpory nahradí škody přímo spojené s propuknutím koronaviru. Rovněž shledal, že opatření je přiměřené, protože zamýšlená náhrada nepřesahuje to, co je nezbytné k náhradě škody. Komise proto dospěla k závěru, že režim je v souladu s pravidly EU o státní podpoře.