Šest bavorských měst společně řeší přechod na e-busy
Stadtwerke Bamberg vyzkoušel elektrický pohon na svých autobusových linkách. Půjčil si Solaris Urbino 12 z Offenbachu. Šest prvních elektrických autobusů od polského výrobce objednal. Foto Stadtwerke Bamberg

Stadtwerke Bamberg v příštím roce integruje do své flotily šest elektrických autobusů Solaris. Jako předvoj otestoval Urbino 12 z Offenbachu.
Stadtwerke Bamberg v příštím roce integruje do své flotily šest elektrických autobusů Solaris. Jako předvoj otestoval Urbino 12 z Offenbachu.
Stadtwerke v bavorském Bamberku v letošním a příštím roce investuje do technologií šetrných ke klimatu 4,8 mil. Eur. Téměř dva miliony Eur na šest autobusů Solaris Urbino 12, výstavbu dobíjecí infrastruktury, rekonstrukci depa a školení zaměstnanců půjde z finančních prostředků spolkového ministerstva životního prostředí. Elektrobusy očekává Stadtwerke v 1. čtvrtletí 2022.

V posledních letech Stadtwerke koupila do své flotily vozy s hybridními pohony. Od nové technologie očekává zcela odlišné využití. Ve většině případů je dojezd nové generace baterií dostačující na celodenní provoz v Bamberku bez přestávky na nabíjení. E-busy budou nabíjeny přes noc čistě zelenou elektřinou.

Přestavba autobusového parku na bezemisní elektrický pohon je nejen nákladná, ale také velmi složitá. Je potřeba vybudovat nabíjecí infrastrukturu, rozšířit řídicí systémy, přizpůsobit dílenské opravy na elektrické autobusy a vyškolit personál. Proto se Bamberk spojil s dalšími pěti malými a středními dopravními společnostmi z Bavorska: z Aschaffenburgu, Bad Reichenhall, Coburgu, Landshutu a Passau, a v rámci projektu "E-busy pro malé a střední dopravní společnosti v Bavorsku" spolupracují nejen na vývoji nového konceptu autobusů, ale také na celoevropském výběrovém řízení na celkem 20 vozidel a získání finančních prostředků. Celkem má flotila všech šesti dopravních společností 270 autobusů.

V systému městské hromadné dopravy v Bamberku je ročně přepraveno 63 autobusy přibližně 10 milionů cestujících. Sólo a kloubové autobusy denně ujedou přes 200 kilometrů, vloni ujely více než 2,7 milionu kilometrů a spotřebovaly přes 1,1 milionu litrů nafty. Síť veřejné dopravy se rozprostírá od Bischbergu na západě po Kremmeldorf východně od Bambergu a od Gundelsheimu na severu po Pettstadt na jihu a tvoří jí 28 autobusových linek s 416 zastávkami.

Solaris Urbino 12 pro Bamberk má 25 míst k sezení a 46 ke stání. Lithium-iontové baterie s kapacitou 352 kWh a tepelné čerpadlo pro řízení teploty umožní dojezd až 250 km. Vybaveny budou klimatizací a USB porty.

Několik dní testovali v Bamberku Solaris Urbino 12 electric patřící OCB Offenbach. Šest standardních a jeden kloubový Solaris Urbino jezdí ve městě od prosince 2020. Do konce tohoto roku se flotila rozroste o dalších 20 sólo a devět kloubových elektrických autobusů.