Seminář Zemní plyn v dopravě -  řešení pro zdravější města proběhl
Z prezentace TEDOM.

11.2.2009 v Jihlavě. Odkazy na prezentace ze semináře a výsledky průzkumu na téma CNG v ČR.
11.2.2009 v Jihlavě. Odkazy na prezentace ze semináře a výsledky průzkumu na téma CNG v ČR.
Prezentace J. Valníčka, ředitele Dopravního podniku Brno.
Prezentace J. Hromádka, Odbor udržitelné energetiky a dopravy MŽP.
Prezentace T. Klimka, vedoucího oddělení Engineeringu, Vítkovice.
Prezentace J. Šimka, člena představenstva E.ON energie, a.s.
Prezentace J. Jelečka, generálního ředitele Tedom.
Prezentace E. Šteflové, zástupkyně Úřadu Regionální rady regionu.
Prezentace T. Macků, Research & Consulting Director ČR, SR Ipsos.
Prezentace V. Holovčáka, generálního ředitele, Bonett Bohemia a.s.

K problematice CNG v dopravě v ČR dále uvádíme TZ ČPÚ:

Praha (12. února 2009) – Z průzkumu Ipsos Tambor, který výzkumná agentura provedla v lednu 2009 v ČR, vyplynulo, že dvě třetiny současných uživatelů vozidel na zemní plyn z řad regionálních samospráv a dopravních podniků uvažuje o rozšíření tohoto vozového parku. Přesto tzv. zelených autobusů má ČR zatím jen 233 a to je mnohem méně než v jiných zemích EU.

„Usnesení vlády č. 563 ze dne 11. května 2006 dokonce hovoří o doporučení hejtmanům a primátorům měst s městskou hromadnou dopravou zavést krajské a městské příspěvky na pořízení autobusů na plynový pohon pro městskou dopravu a veřejnou linkovou dopravu,“ říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie.

Z průzkumu mimo jiné vyplynulo, že 31 % oslovených regionálních samospráv již dnes má veřejnou dopravu na zemní plyn (44 % v Čechách a 15 % na Moravě). Dopravci uvedli jako hlavní motiv (43 % dopravců) cenu nafty, dále možnost využití dotací a výhodu levnějšího ekologického paliva. Téměř všechny subjekty, které byly v průzkumu osloveny (95 %) ví o závazku EU nahradit do roku 2020 celých 10 % všech paliv stlačeným zemním plynem (CNG).

Ze všech dotazovaných 66 % uvedlo, že hlavní výhodou pořízení ekologických zelených autobusů je možnost využití dotací, 62 % pak uvedlo ekologickou šetrnost a 62 % úsporu nákladů. Nejvíce CNG autobusů provozují dopravní podniky v Havířově, Prostějově, České Lípě a Liberci.
Z mezinárodní konference NGV o CNG v dopravě