Do 7.4.2005 by měl každý autobusový dopravce, který je v SRN daňově zaregistrován, podat elektronické předběžné hlášení a poukázat dlužnou částku daně.
Do 7.4.2005 by měl každý autobusový dopravce, který je v SRN daňově zaregistrován, podat elektronické předběžné hlášení a poukázat dlužnou částku daně.
Nabídku zprostředkovatelských a překladatelských služeb Sdružení ČESMAD BOHEMIA v oblasti zdaňování dopravy osob v zahraničí naleznete ZDE

Povinnost elektronického podání předběžného daňového hlášení k dani z obratu u přepravy osob v SRN

Všem autobusovým dopravcům, kteří musí čtvrtletně podávat předběžné daňové hlášení k dani z obratu za přepravu osob v SRN, nezadržitelně vstoupila v platnost povinnost podat toto hlášení za 1. čtvrtletí 2005 nejen v předepsaném termínu, ale navíc elektronickým způsobem.

Pro 1. čtvrtletí 2005 tato skutečnost konkrétně znamená, že nejpozději do 7.4.2005 by měl každý autobusový dopravce, který je v SRN daňově zaregistrován, podat elektronické předběžné hlášení a současně do této doby poukázat na účet německého finančního úřadu dlužnou částku daně z obratu za přepravu osob na německém území.

Je tedy nejvyšší čas se zajímat o nový elektronický program pro podání daňového hlášení, o kterém informoval všechny daňové poplatníky finanční úřad Chemnitz koncem loňského roku a který je již od poloviny ledna zdarma ke stažení na internetových stránkách www.eslter.de . S ohledem na zákonnou povinnost podávat nejpozději od roku 2005 předběžná daňová hlášení elektronicky, nebude německý finanční úřad pro rok 2005 již rozesílat žádné papírové formuláře hlášení o dani z obratu.

Současně nejpozději od letošního roku vstupuje v platnost nová povinnost při fakturaci ceny za dopravu. Autobusový dopravce je povinen rozlišit koncového příjemce služby a v daňovém hlášení oddělit obraty prováděné pro soukromé osoby a obraty, které fakturoval příjemci plnění výkonu. Formulář předběžného daňového hlášení 2005 se z tohoto důvodu od loňského formuláře liší. Elektronické podání musí být následně písemnou formou doplněno o seznam právě platných příjemců plnění a další přílohy.

Z výše uvedených skutečností vyplývá, že se nejedná o právě jednoduchý proces, obzvlášť vzhledem ke skutečnosti, že vše je nutno zvládnout v německém jazyku. Sdružení ČESMAD BOHEMIA proto připravilo další novou překladatelskou službu, která bude provázet případné zájemce tímto procesem krok za krokem. Jedná se o 20ti stránkový materiál, který by měl autobusovému dopravci celou záležitost ulehčit a zjednodušit. Tento materiál je k dispozici na všech regionálních pracovištích od 24.3.2005 a je samozřejmě cenově zvýhodněn pro členy Sdružení.

Německá strana sice připouští i možnost běžného papírového podávání, ale to pouze ve výjimečných případech a na základě žádosti. Tím by mělo být zabráněno nežádoucí tvrdosti zákona. Za nežádoucí tvrdost zákona se považuje případ, kdy není v možnostech podnikatele, zajistit potřebné technické předpoklady (např. vybavení PC, internetové připojení) pro elektronické podání hlášení. Žádost je třeba zaslat písemně s dostatečným odůvodněním příslušnému finančnímu úřadu. Finanční úřad Chemnitz navíc v dopisech odeslaných některým daňovým poplatníkům připouští, že za daňové období, které končí k 31. březnu 2005, lze podat z důvodu zjednodušení hlášení o dani z obratu papírovou formou. K této výjimce není zapotřebí formálního souhlasu finančního úřadu, ale platí pouze pro 1. čtvrtletí.

I pro ty dopravce, kteří by chtěli podávat např. z uvedeného důvodu nežádoucí tvrdosti německého zákona své daňové hlášení papírovou formou, připravilo Sdružení ČESMAD BOHEMIA překlad předběžného daňového hlášení 2005 včetně návodu. Rovněž tato překladatelská služba je k dispozici na všech regionálních pracovištích s cenovým zvýhodněním pro členy od 24.3.2005.

Doporučujeme však všem, kteří mají na firmě počítačové vybavení a spojení na Internet, aby se již od 1. čtvrtletí tohoto roku zapojili do elektronického systému podání předběžného daňového hlášení k dani z obratu v SRN, neboť je tato povinnost stejně nemine. Pracovníci našeho Sdružení jsou proškoleni tak, že budou moci všem zájemcům, kteří si předmětnou službu zaplatí, sdělit případné rady či vysvětlení k popisovanému postupu stažení programu a překladovým materiálům.

Jaroslava Černá, vedoucí odboru nákladní a osobní dopravy ČESMAD BOHEMIA

24.3.2005