pouze elektronicky. Aktivační ID a kód je nutno si předem vyžádat u německé finanční správy.
pouze elektronicky. Aktivační ID a kód je nutno si předem vyžádat u německé finanční správy.
Již v březnu 2011 oznámila německá strana písemně všem svým zahraničním daňovým poplatníkům, že podání vyhotovená od 1.1.2012 (tzn. i za zdaňovací období 2011) musí být povinně včetně ročního daňového přiznání podávána pouze elektronickou cestou.

Všichni podnikatelé i jejich příjemci plnění výkonu musí proto od letošního roku nejen předběžná daňová hlášení, ale i roční přiznání k dani z obratu zasílat finančnímu úřadu zásadně elektronicky. Výjimka je sice teoreticky možná, ale prakticky nemožná, neboť plátce daně by musel předem u finančního úřadu v Chemnitz o tuto výjimku požádat, průkazně doložit, že nedisponuje internetovým připojením a dokázat, že by elektronické podání pro něj přestavovalo nepřiměřenou přísnost. Současně je nutno vzít na vědomí, že finanční úřad už nikdy nebude rozesílat formuláře k vyhotovení ročního daňového přiznání

Je proto nezbytné se smířit se skutečností, že elektronické podání je nevyhnutelné a učinit všechny potřebné kroky k tomu, aby do zákonem stanoveného termínu, tj. do konce května 2012 bylo roční daňové přiznání zdárně v systému Elster vyplněno, kompletně odesláno a dlužná daň z obratu řádně zaplacena.

K tomu, aby rok 2011 byl ročním přiznáním daňově ukončen, je jako první krok nutno odeslat na finanční správu elektronickou žádost o zaslání aktivačních údajů registrace. Aktivační číslo ID a aktivační kód, které finanční správa zašle rozděleně jak na emailovou adresu, tak poštou na evidovanou adresu poplatníka, jsou vstupními údaji registrace a teprve následně je vystaven elektronický certifikát ve formě datového souboru, jehož pomocí je nutno své roční daňové přiznání odeslat. Doposud přes systém Elster podávané předběžné daňové hlášení elektronicky podepsané být nemuselo, ale u ročního daňového přiznání se již určený způsob elektronického podpisu vyžaduje. Přístup k elektronickému certifikátu je zajištěn pomocí PIN, který si každý určí sám.

Kdo se v němčině orientuje, může si ihned otevřít webovou stránku https://www.elsteronline.de/eportal/, vyhledat si příslušné odkazy, prostudovat si druhy bezpečnostních certifikátů a vybrat si ten správný, ověřit si dle návodu připravenost softwaru svého počítače, vybrat odpovídající formulář žádosti, vyplnit jednotlivé kolonky a elektronicky tuto žádost odeslat. Také je možno prohledávání a překlad ponechat na Sdružení ČESMAD BOHEMIA a zakoupit si na kterémkoliv regionálním pracovišti překladový materiál Německo č. 3, který vám veškeré výše uvedené kroky vedoucí k získání aktivačních kódů a certifikátu podrobně popíše a dovede vás až ke kýženému cíli. Členové Sdružení mají tento překlad jako vždy cenově zvýhodněn.

Dle sdělení německé strany trvá zaslání aktivačních kódů minimálně 14 dní, přičemž je nutno raději počítat s dobou delší, neboť se po uveřejnění této informace dá počítat, že na finanční správu dojde více žádostí najednou.

Po úspěšné registraci a získání certifikátu je už pak možno uskutečnit elektronické podání ročního daňového přiznání za rok 2011. I k tomuto složitému postupu a správnému daňovému vyplnění bude v prodeji odpovídající překladový materiál Německo č. 4, který bude v prodeji od konce dubna 2012. Pokud máte o materiály Sdružení zájem, obraťte se prosím na své regionální pracoviště Sdružení ČESMAD BOHEMIA, kde vám rádi poradí. Ceny za překlady jsou zveřejněny na webu www.prodopravce.cz a pro členy Sdružení jsou značně zvýhodněny.

Jaroslava Černá, Sdružení ČESMAD BOHEMIA