SBY 2018: Ceny za udržitelné autobusy: Krály pro města jsou elektrické autobusy

Sustainable Bus Awards 2018 budou již brzy rozdány. Veletrh Busworld začíná 19. října v Kortrijk.
Sustainable Bus Awards 2018 budou již brzy rozdány. Veletrh Busworld začíná 19. října v Kortrijk.

Všechna nominovaná vozidla na Sustainable Bus Awards 2018:

  • Finalisté v kategorii městské autobusy: Heuliez Gx 337 Electric, Solaris Urbino 12 Electric, Vdl Citea Slfa-181
    Elektrický, Volvo 7900 Electric
  • Finalisté v kategorii meziměstské autobusy: Iveco Crossway Cng Le, Scania City Hybrid, Setra MultiClass
    S418 Le Business, Vdl Futura Fmd2-135
  • Finalisté v kategorii autokarů: Man Lion's Coach, Mercedes Tourismo Rhd, Neoplan Skyliner, Setra
    ComfortClass S516 Hd/2

Ocenění Sustainable Bus Awards 2018 budou předána už za necelý měsíc. Mezinárodní porota vybrala 12 finalistů, čtyři autobusy pro každou kategorii (Městské, Meziměstské a Autokary), jsou připraveny se zúčastnit závěrečné fáze hodnocení. Ceny budou předány na veletrhu Busworld Europe (Kortrijk) 19. října.

Už lze říci: Cena Sustainable Urban Bus 2018 bude pro elektrický autobus: v této kategorii není na seznamu finalistů vozidlo se spalovacím motorem. Výzva bude mezi Solaris Urbino 12 Electric, Vdl Citea Slfa-181 Electric, Heuliex Gx 337 Electric a Volvo 7900 Electric. V kategorii Intercity jsou finalisté Iveco Crossway Cng Le (které bude představeno na Busworld), Setra Multiclass S 418 Le, Vdl Futura Fmd2-135, Scania City Le Hybrid. V neposlední řadě autokary: finalisté jsou nový Mercedes Tourismo Rhd, nový Man Lion's Coach, Setra S 516 a Neoplan Skyliner.

Sustainable Bus Awards, založená v roce 2016, je první a pouze evropská cena, které oceňuje udržitelnost v oblasti autobusů. Podporuje ji italský časopis Autobus ve spolupráci s Politecnico University of Milan (osobně profesorem Giulio Ceppi). Mezinárodní porota se skládá kromě redaktorů časopisů Autobus, z francouzského časopisu Mobilités (Jean-Philippe Pastre), z německé redakce Ntt (Wolfgang Tschakaert, také pořadatel soutěže International Bus & Coach) a rakouského časopisu 1BUS (Ernst Müller). Ocenění je charakterizováno průřezovou myšlenkou udržitelnosti, která je myšlena jako schopnost vytvořit pozitivní obraz vozidla v očích široké veřejnosti. Proto, kromě nízké úrovně emisí, mohou být ve hře další aspekty, jako je bezpečnost (pro řidiče, cestující a chodce), pohodlí, hluk, recyklovatelnost komponentů a obecný environmentální závazek výrobce.