SAFRA dokáže autobusy na naftu přestavět na bezemisní
Autokar prezentovaný v Barceloně patří francouzskému regionu Occitanie, pro který SAFRA dovybavuje 15 meziměstských autobusů Mercedes Intouro. Foto SAFRA

Sada H2-PACK® pro přeměnu meziměstských autobusů se spalovacím pohonem na vozidlo s nulovými emisemi pomůže urychlit přechod na bezemisní dopravu a prodlouží život stávajícím vozidlům. Uvádí francouzský výrobce.

Reklama

Sada H2-PACK® pro přeměnu meziměstských autobusů se spalovacím pohonem na vozidlo s nulovými emisemi pomůže urychlit přechod na bezemisní dopravu a prodlouží život stávajícím vozidlům. Uvádí francouzský výrobce.

SAFRA ukázala na UITP Summitu standardní autokar dovybavený pro provoz na vodík. H2-PACK® umožňuje přeměnit meziměstský autobus se spalovacím motorem na vozidlo s nulovými emisemi. Dieselový motor je nahrazen elektromotorem Dana o výkonu 350 kW, poháněným palivovým článkem Plastic Omnium o výkonu 100 kW (70 kw). Vodík je uložen v 6 nádržích, což umožňuje přepravit na palubě 35 kg vodíku pro ujetí až 500 km, uvádí SAFRA, která zařízení sama navrhla. Nádrže byly integrovány do prostoru odděleného od cestujících vodotěsnou, odvětrávanou a bezpečnou přepážkou, aby byly splněny předpisy o velikosti vozidla.

Podle společnosti SAFRA je o dovybavení, které urychluje dekarbonizaci mobility transformací stávajícího vozového parku v době, kdy nabídka nových vozidel ještě není dostatečně rozvinutá, velký zájem. "Jeho cena je mnohem nižší než pořízení nového vodíkového vozidla a dovybavení prodlužuje životnost vozidla, protože může jezdit v zónách s nízkými emisemi."

Aktuálně je v plném proudu fáze homologace H2-PACK®. Studie provozní bezpečnosti byly provedeny již ve fázi navrhování. Absolvování všech bezpečnostních testů, včetně testů bezpečnosti cestujících, je zárukou kvality a bezpečnosti pro zákazníky. Jakmile bude zařízení schváleno, bude SAFRA schopna provést vodíkovou modernizaci první série vozidel.

Pro plně vodíkový autobus HYCITY® ve 12m celonízkopodlažní verzi má SAFRA objednávku na dvacet vozidel. Pro pokračování v růstu posiluje výrobu. Tento bezemisní autobus bude poprvé představen na veletrhu Busworld v Bruselu od 6. do 12. října 2023, po němž bude následovat veletrh RNTP v Clermont-Ferrand ve Francii od 17. do 19. října.