S ODISkou na hrad se slevou

Držitelé karty Moravskoslezského kraje zaplatí na hradech Hukvaldy a Sovinec a zámcích Bruntál, Nová Horka, Nový Jičín a Frýdek poloviční vstupné.
Držitelé karty Moravskoslezského kraje zaplatí na hradech Hukvaldy a Sovinec a zámcích Bruntál, Nová Horka, Nový Jičín a Frýdek poloviční vstupné.
Vybrané hrady a zámky v Moravskoslezském kraji se zapojily do akce, která k nim má nalákat výletníky a zároveň podpořit cestování hromadnou dopravou. Pro držitele personifikované ODISky platí padesátiprocentní sleva od začátku července do konce září. Slevu mohou majitelé ODISky uplatnit pouze při nákupu vstupenek na pokladnách, při online nákupu ji využít nelze.

V Moravskoslezském kraji mají turisté nesčetně možností a tipů na krásné výlety. Milovníci historie budou mít toto léto příležitost výrazně ušetřit na vstupném na některých našich hradech a zámcích. Držitelé platné personifikované ODISky budou moci zakoupit obyčejné i rodinné vstupenky za polovinu. Tuto slevu nabízí vybrané krajské památky, které na léto navíc připravují lákavý program. Žerotínský zámek v Novém Jičíně slaví 200 let od narození Johanna Gregora Mendela, hrad Sovinec nabídne tradiční šperkařský a řemeslný jarmark, na frýdeckém zámku pak nabízejí velkou výstavu LEGA. Doufám, že akce S ODISKOU NA HRAD výletníky zaujme,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Doufám, že cestující tuto letní akci ocení. V době, kdy vše zdražuje a kdy za benzín nebo naftu platíme o polovinu více než vloni v létě, je sleva na hradech a zámcích velmi vstřícným krokem. V návaznosti na vysoké ceny energií a paliv se nabízí otázka, zda nás nečeká další zvyšování cen.  V současné době analyzujme veškerá data, která máme k dispozici. Případné zdražení, které pro zajištění plynulé dopravní obslužnosti v našem kraji zvažujeme, by pak mohlo přijít o na konci letošního roku,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka. Jízdné se v autobusech v Moravskoslezském kraji pozvolna mění v návaznosti na inflaci a další ekonomické ukazatele. Naposledy se jízdné zvýšilo v dubnu letošního roku, kdy se u jednotlivého jízdného zvýšila cena o desetník na kilometr (z koruny a čtyřiceti haléřů za kilometr na korunu padesát). Dlouhodobé časové jízdné se letos v dubnu zdražilo o 5 procent.

Regionální autobusy dovezou turisty jen několik desítek metrů od hukvaldské obory, na Sovinec je to od autobusu taky asi jen sto metrů. Na zámek Bruntál to turisté mají z bruntálského autobusového nádraží pěšky jen asi deset minut, cestující ale mohou přestoupit na jiný spoj a opět dojet až téměř k zámku. Zámek Nová Horka je od zastávky autobusu 300 metrů, pohodlně se dá dojet skoro až k zámkům v Novém Jičíně a ve Frýdku. Autobusová síť je v Moravskoslezském kraji skutečně hustá, takže se výletníci dostanou i do nejodlehlejších míst v regionu. Budeme rádi, když se pro cestování autobusem budou rozhodovat častěji,“ řekl jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal s tím, že tento benefitní program se neomezuje pouze na krajské organizace. Postupně bude rozšiřován o další atraktivní místa regionu. Například od 1. července získají majitelé platných personifikovaných ODISek slevu 15 % na vstupném do areálu Skalka Family park ve Vřesině u Ostravy.

KRAJSKÉ PAMÁTKY ZAPOJENÉ DO AKCE S ODISKOU NA HRAD:

Hrad Hukvaldy
  • Návštěvníkům nabízí zajímavý program každý víkend. Například ukázky šermířů, sokolníků, noční prohlídky, nebo například V. ročník Obléhání nedobytné pevnosti naplánované na 16. – 17. července. Další program na stránkách hradu Hukvaldy.

Hrad Sovinec
  • Také na Sovinci je na každý víkend připravený lákavý program. Připraveny jsou šperkařské a řemeslné jarmarky, rytířské turnaje, lukostřelecký turnaj, pohádková pouť. Ve dnech 24. – 25. září jsou milovníci jídla zváni na Hradní hodování.

Zámek Bruntál
  • Hlavním lákadlem k návštěvě bruntálského zámku je revitalizovaný zámecký park včetně zrekonstruované saly terreny nebo nová interaktivní expozice přírody využívající rozšířenou realitu. Také zámek Bruntál na léto připravuje zajímavý program, například na 27. srpen plánuje Letní slavnosti vína.

Žerotínský zámek Nový Jičín
  • U příležitosti 200 let od narození J. G. Mendela je v zámku až do 28. srpna k zhlédnutí výstava Komiks Mendel, jejíž součástí je i promítání krátkého filmu Mendel a tajemství hrášku.

Zámek Frýdek
  • Návštěvu zámku ozvláštní o prázdninových víkendech kostýmované prohlídky zámeckého okruhu. Do 2. září je pak na zámku k vidění LEGO výstava Svět z kostek.

Zámek Nová Horka
  • Barokní zámek sloužil dlouhá léta jako sociální zařízení, Moravskoslezský kraj jej předloni zrekonstruoval a zpřístupnil veřejnosti. Za pozornost zde stojí například zámecká kaple nebo bohatě vybavená zámecká knihovna. Návštěvníci zámku Nová Horka se 28. srpna mohou těšit na barokní koncert skladeb G. P. Telemanna.

Kompletní programy na prázdniny jsou uvedeny na stránky jednotlivých hradů a zámků.