S FlixBusem na Balkán

Zelené autobusy Centrotrans, partnera FlixBus , začnou jezdit do Bosny a Hercegoviny. Trasa povede z Brém přes Prahu a Brno do Sarajeva.
Zelené autobusy Centrotrans, partnera FlixBus , začnou jezdit do Bosny a Hercegoviny. Trasa povede z Brém přes Prahu a Brno do Sarajeva.
Nové mezinárodní spojení do Sarajeva nabízí od 7. prosince FlixBus ve spolupráci s dopravním partnerem Centrotrans. Zelené autobusy třikrát týdně propojí německé Brémy s hlavním městem Bosny a Hercegoviny a zastavovat budou také v Česku – v Brně a Praze. Do Sarajeva bylo doposud možné dostat se autobusem s jedním přestupem ve Štýrském Hradci.

Z pražského autobusového nádraží Florenc budou autobusy FlixBus odjíždět do Sarajeva každou středu, sobotu a neděli v 15.20 hodin počínaje 7. prosincem, z Brna od hotelu Grand odjedou v 17.50 hodin. Stavět budou ještě v Bratislavě na autobusovém nádraží v 19.50 hodin. Jejich trasa dále pokračuje přes bosenská regionální města jako jsou Doboj, Zenica nebo Visoko. Do hlavního města Bosny a Hercegoviny Sarajeva přijedou v 9.10 ráno.

V opačném směru ze Sarajeva bude FlixBus odjíždět každé pondělí, čtvrtek a pátek v 17.00, do Bratislavy dorazí v 6.20 ráno, do Brna v 8.20 a do Prahy na Florenc v 10.50 hodin. Cena jednosměrné jízdenky z Brna do Sarajeva začíná na 879 Kč.

Bosna a Hercegovina byla do zelené sítě FlixBusu připojená v červnu 2017, doposud většina spojů mířila do Německa a Chorvatska. „Sarajevo, stejně jako další balkánské destinace, začínají turisté znovu objevovat a jejich popularita stoupá. Hlavním turistickým lákadlem je bezesporu osmanský bazar Baščaršija a historické centrum města,“ uvádí mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Na přímém spoji do Sarajeva i k bosenským pyramidám

Sarajevo je přirozeným politickým, ekonomickým, kulturním a dopravním centrem státu Bosna a Hercegovina. S více než čtvrt milionem obyvatel je největším a nejhustěji osídleným městem v zemi. Bosna a Hercegovina je po Kosovu a Albánii zemí s největším podílem muslimů na počet obyvatel v Evropě.

Hlavním turistickým lákadlem Sarajeva je bezesporu starý osmanský bazar Baščaršija, labyrint uliček, v jejichž středu stojí Gazi Husrev-begova mešita s hodinovou věží z 16. století. A právě zde na tržišti pozná návštěvník opravdový muslimský svět včetně každodenních modliteb, zpěvů muezzina a dalších tradic. Kromě památek zde narazíte i na desítky restaurací s typickou balkánskou kuchyní jako je čevapi, pljeskavice nebo burek.

Sarajevo ale není jedinou zajímavou destinací na přímém spoji FlixBusu. Vystoupit můžete o 30 km dříve v obci Visoko a ocitnete se uprostřed balkánské přírody, poblíž tzv. bosenských pyramid. Najdete zde tři nejznámější – pyramidy Slunce, Měsíce a Draka, které tvoří rovnostranný trojúhelník. Výška pyramidy Slunce se údajně uvádí kolem 220 metrů. Nejvyšší pyramida v Egyptě přitom měří 174 metrů. Nazývat úkaz pyramidami ale odmítají někteří archeologové, jejichž studie ukázaly, že kopce byly formované přírodou a není za nimi žádná lidská práce. V každém případě je Bosna a Hercegovina prozatím nedoceněným skvostem Evropy.

FlixBus