Rozšíření IDS JMK na Znojemsko. Jediná jízdenka pro celý Jihomoravský kraj:

Přes 30 tisíc spojů za každý pracovní den na 330 linkách.
Reklama
Přes 30 tisíc spojů za každý pracovní den na 330 linkách.
Od čtvrtka 1. července 2010 dochází k dalšímu, v pořadí již desátému, rozšíření Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Tentokrát bude zaintegrováno celkem 168 obcí ležících na Znojemsku s téměř 150 tis. obyvatel. Završí se tak více než šestileté úsilí o vybudování integrovaného dopravního systému na území celého Jihomoravského kraje. S jedinou jízdenkou platnou ve vlacích, regionálních autobusech i městských dopravách budou moci obyvatelé nově zaintegrovaných obcí cestovat a libovolně přestupovat v rámci její platnosti včetně městských doprav. Pravidelní cestující získají možnost výhodné měsíční, čtvrtletní nebo roční jízdenky, které jsou proti jednorázovému jízdnému až o čtvrtinu levnější.

V celém Jihomoravském kraji bude tak možné cestovat s jednou jízdenkou a využít nabídky přes 30 tis. spojů za každý pracovní den na 330 linkách, jejichž provoz bude zajišťovat přes 580 regionálních autobusů, přes 570 vozidel městské dopravy v Brně, kolem 100 vlakových souprav a kolem 50 autobusů v dalších městech, kde je zaintegrovaná městská doprava v rámci IDS.

Díky optimalizaci jízdních řádů, využití malých autobusů a minibusů, zefektivnění provozu autobusů a realizaci výběrových řízení se podařilo snížit výdaje Jihomoravského kraje na provoz některých spojů až o 30 %. Uspořené finanční prostředky byly využity na posílení dopravy do mnoha obcí Znojemska tak, aby bylo dosaženo standardů dopravní obslužnosti schválených Zastupitelstvem Jihomoravského kraje.

Od 1. července 2010 tak 9 obcí Znojemska s dříve velmi špatným spojením získá v pracovní dny standardních 6 párů spojů denně. O víkendech se zlepší dopravní spojení pro řadu obcí. Ve 123 obcích byla obsluha velmi špatná a nesplňovala ani standard minimálně 3 párů spojů.

Vedle tohoto rozšíření provozu získala řada obcí možnost spojení po 22. hodině ze Znojma případně z Brna. Jedná se např. o obce na lince 822 kolem Hrušovan nad Jevišovkou. O možnost spojení z Brna ve večerních hodinách tyto obce dlouhodobě usilovaly. Věří, že v práci v Brně ve směnných provozech budou moci hledat i cestující bez možnosti individuální dopravy. Podobně je toto spojení zajištěno do většiny již dříve zaintegrovaných oblastí.

Další novinkou bude zkrácení cestovní doby pro cestující do Brna ve směru od Tasovic a Hodonic nebo Prosiměric a dalších. Těm se díky návaznosti autobusu v Lechovicich doba cesty do Brna zkrátí např. v případě Hodonic zkrátí až o 20 minut ze současných 100 minut.

V některých oblastech na Znojemsku se podařilo sjednotit časy příjezdů do škol před začátkem vyučování pro žáky z různých směrů.

Současně s rozšířením IDS JMK na Znojemsko dochází i k integraci znojemské městské dopravy. Od 1. července 2010 budou i ve znojemské městské dopravě pro cestující platit obdobná pravidla jako v celém IDS JMK, navíc budou moci cestující nově za stejných podmínek jako městskou dopravu po Znojmě využít i regionální autobusy, čímž dojde k dalšímu rozšíření nabídky cestování.

Po první mezinárodní lince IDS JMK vedené mezi Hodonínem, Skalicou a Veselím nad Moravou zasáhne IDS JMK opět i do zahraničí. Nová autobusová linka spojí Brno a Pohořelice s Laa an der Thaya. Cílem této linky je umožnit přeshraniční kontakty mezi jižní Moravou a Dolním Rakouskem, zlepšit možnosti dojížďky za prací a podpořit příjezdovou turistiku ve směru z Rakouska na jižní Moravu. Linka bude v provozu denně v intervalu každé dvě hodiny. Jihomoravskému kraji a společnosti KORDIS JMK se při příležitosti spuštění mezinárodní linky 104 z Brna do Laa an der Thaya podařilo vyjednat speciální dlouhodobou slevu určenou jen pro cestující IDS JMK.
V případě potřeby pak je možné se obrátit na jednotný informační telefon 5 4317 4317 nebo email: info@kordis-jmk.cz, kde se cestující dozví dopravní informace bez ohledu na druh dopravy nebo dopravce.
Aby seznámení cestujících s novým systémem proběhlo hladce, vydal Jihomoravský kraj ve spolupráci s koordinátorem IDS JMK, společností KORDIS JMK, a dopravci 50.000 speciálních pamětních jízdenek, které rozeslal na jednotlivé obecní úřady. Tyto jízdenky budou ve dnech 1. až 4. července 2010 platit jako bezplatná jednodenní jízdenka na všechny nově zaintegrované linky. Např. cestující z Vranova tak budou moci bezplatně zajet na výlet do Brna a zpět.
V rámci informační kampaně bylo rovněž vydáno 90.000 informačních letáků, které obdržela každá domácnost v nově integrovaných obcích. Lze v nich najít podrobné vysvětlení fungování IDS JMK, možnosti slev a tipy pro výhodné cestování.
Definitivní jízdní řády jednotlivých linek jsou v elektronické podobě k dispozici na internetových stránkách www.idsjmk.cz, Předprodej předplatních jízdenek na stanicích ČD a v předprodejích DPMB pro nové zóny byl zahájen 15. června. Doplňkový předprodej na poštách bude zahájen koncem června 2010.

TZ KORDIS JMK, spol. s r. o., Další informace můžete nalézt na webových stránkách www.idsjmk.cz
Novinka v BDS-BUS Velká Bíteš: Tři malokapacitní autobusy Stratos LE37 pro nově zaintegrované linky na Znojemsku.
Záběry z prací na novém autobusovém nádraží ve Znojmě.