V sobotu 28. června 2008 dojde k již osmému rozšíření Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK). Jan Havíř pro BUSportál.
Reklama
V sobotu 28. června 2008 dojde k již osmému rozšíření Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK). Jan Havíř pro BUSportál.
Informace z tiskové konference konané dne 18.6.2008

V sobotu 28. června 2008 dojde k již osmému rozšíření Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK). Pro téměř 50 tisíc obyvatel 62 obcí na Vyškovsku a Kyjovsku bude prodloužen zaintegrovaný úsek dvou železničních tratí (S71 do Nezamyslic a S6 do Kyjova) a zřízeno bezmála třicet autobusových linek. Podle slov ředitele společnosti KORDIS JMK, spol. s r. o. Jaromíra Holce budou nové linky vycházet ze stávajících dopravních proudů a poptávky cestujících. Jaromír Holec dále uvedl, že cílem rozšiřování IDS je zvýšení počtu uživatelů integrované dopravy. A těch se také změny dotknou nejvíce. V prvních dnech budou změny ze strany cestujících možná vnímány negativně, protože si každý bude muset znovu najít to "svoje" optimální spojení. Tomu se společnost KORDIS JMK snaží předcházet včasnou distribucí informačních materiálů do příslušných obcí, aby se tak mohli cestující se změnami v klidu seznámit. Naopak kladně by mohla být vnímána možnost cestovat v rámci tarifu IDS JMK, který je mnohdy výhodnější než tarif stávající. Zlepší se také kultura cestování díky vybudování dvou nových přestupních terminálů v Nesovicích a Bučovicích a modernizaci terminálu v Otnici. V Nesovicích by mělo být také koncem tohoto roku vybudováno nové vlakové nástupiště, které umožní cestujícím přímý přestup z vlaku na autobus (a opačně) způsobem tzv. "hrana – hrana".

Z novinek v IDS uveďme ještě vybavení nových přestupních terminálů informačními panely, tisk a distribuci nové turistické mapy sítě linek IDS JMK, plánovanou možnost nákupu vybraných jízdenek i na přepážkách České pošty a prodloužení platnosti studentských průkazek až do 30. září 2008. Další etapa rozšiřování IDS JMK je plánována na 14. prosince 2008 a bude se týkat oblastí Hodonínska, Veselska a Břeclavska. V rámci této etapy bude do IDS začleněna také městská hromadná doprava v Kyjově.
IDS JMK byl spuštěn 1.1.2004 a v současné době obsluhuje 369 obcí se 760 tisíci obyvateli. Proces integrace celého Jihomoravského kraje by měl být dokončen v roce 2010. Do IDS je momentálně zapojeno 18 dopravců. Změny k 28. červnu se dotknou zejména společností ČSAD Kyjov a.s., VYDOS BUS a.s. a samozřejmě Českých drah.

Bližší informace o IDS JMK naleznete na webových stránkách www.idsjmk.cz, případně si je můžete vyžádat e-mailem na adrese info@kordis-jmk.cz nebo telefonicky na čísle 5 4317 4317.