Reklama
V souvislosti s prodloužením tramvajové tratě ke stanici metra Radlická dochází k úpravám linkového vedení tramvají. Na novém úseku budou zřízeny zastávky Škola Radlice a Radlická, mezi stávajícími zastávkami Křížová a Laurová je navíc zřízena zastávka Braunova.

Po prodloužené tramvajové trati bude nově vedena linka 7, která se odklání z Kotlářky, resp. Sídliště Řepy. „Vedením linky 7 do Radlic dojde oproti stavu před současnou výlukou k posílení tohoto úseku ve všech provozních obdobích. Důvodem je předpokládané zvýšení přepravní poptávky cca o 25%, které by již linka 6 ve svých intervalech nebyla schopná uspokojit,“ vysvětluje důvod změny Pavel Procházka, pověřený řízením organizace ROPID.

V návaznosti na zprovoznění nové trati budou provedeny v oblasti Prahy 5 po vyhodnocení komplexního přepravního průzkumu tramvají z března 2008 následující úpravy. Náhradou za linku 7 bude pro posílení vztahu Motol - I. P. Pavlova prodloužena linka 4 v ranní špičce pracovního dne o úsek Kotlářka - Sídliště Řepy a linka 6 bude nově ukončena v obratišti Kotlářka. Linka 6 bude opět v provozu pouze v pracovní dny cca od 6:00 do 20:00, neboť její víkendový a večerní provoz byl zaveden dočasně při zprovoznění trati na Barrandov. Pro zlepšení nabídky mezi Smíchovem a Vršovicemi budou na lince 7 zkráceny intervaly ve večerním období z 20 na 10 minut.

Ke stejnému termínu budou provedeny i některé dílčí úpravy jízdních řádů autobusových linek v Praze. V Bohnicích bude zkrácen interval na linkách 102 a 144 v pracovní dny ráno ze 6 na 5 minut. Linka 154 bude zkrácena o úsek Chodov – Koleje Jižní Město, ve zrušeném úseku je provozována dostatečně kapacitní linka 136. Omezen bude provoz nevytížené linky 182, která bude zkrácena o úsek Sídliště Lhotka – Nádraží Braník. Jako náhradu lze použít kapacitní autobusové linky 139, 205 a 253 s možným přestupem v zastávce Družná. Linka 182 bude v provozu pouze v pracovní dny ráno. Částečnou náhradou je posílení provozu linky 189 v pracovní dny odpoledne ve směru Kačerov. Školní linka 553 se prodlouží do zastávky Na Návsi.

K uvedenému termínu budou zároveň upraveny časové polohy spojů na části autobusových linek z důvodu zlepšení přestupních vazeb a rovnoměrnějších časových prokladů při souběhu více linek ve společných úsecích. Tyto drobné zlepšující úpravy se týkají především linek v severovýchodní oblasti Prahy.

ROPID