Linka S3: Vlaky z Prahy do Všetat pojedou každou hodinu.
Reklama
Linka S3: Vlaky z Prahy do Všetat pojedou každou hodinu.
Z důvodu nutnosti řešení kapacitních problémů, které byly potvrzeny přepravními průzkumy, dojde od pondělí 1.12.2008 k posílení autobusového spojení ze sídliště Letňany ke stanici metra Letňany.

Častější spojení okolí Tupolevovy ulice s konečnou stanicí metra Letňany zajistí nové jednosměrné vložené spoje linky 151 v úseku Fryčovická – Letňany v rozsahu ranní špičky, tedy cca mezi 6:15 a 9:00. Souhrnný interval spojů linky 151 v tomto úseku a směru bude činit 6 minut. Tímto opatřením by mělo dojít ke snížení přeplňování autobusů jedoucích po Tupolevově ulici. Navíc cestující ze zastávek Fryčovická, Tupolevova a Dobratická si budou moc počkat relativně krátkou dobu na poměrně prázdný autobus.

S tím souvisí i omezení linky 151 v úseku Poliklinika Prosek – Čakovice. V tomto úseku již nebude linka od soboty 29.11.2008 jezdit večer a o víkendu z důvodu velmi nízké obsazenosti v tomto období. Celodenní a celotýdenní interval 30 minut v úseku Českomoravská – Poliklinika Prosek bude zachován, stejně jako ve všední dny mezi 6. a 19. hodinou až do Čakovic.
V neděli 14. prosince 2008 vstoupí v platnost nový železniční jízdní řád. Dokončení významné drážní stavby na území Prahy, tzv. Nového spojení mezi stanicemi Praha hlavní nádraží a Praha-Vysočany umožní zpravidelnění a tím i zkvalitnění osobní dopravy na trati spojující Prahu, Neratovice a Všetaty. Osobní vlaky zde pojedou ve špičkách pracovního dne každou hodinu, v ostatních obdobích zpravidla každé dvě hodiny.

Osobní vlaky linky S3 pojedou jako nyní ze stanice Praha-Vršovice přes Hlavní nádraží a stanici Praha-Vysočany. Každou druhou hodinu pojedou v tomtéž směru také rychlíky, nově označené jako linka R3, které ze Všetat pokračují ve směru Mladá Boleslav – Turnov – Tanvald. Ve všech rychlících na trati Praha – Všetaty platí i předplatní jízdní doklady Pražské integrované dopravy, v úseku na území Prahy (mezi Vršovicemi a Čakovicemi) i jízdenky pro jednotlivou jízdu. „V příštím roce plánujeme označovači jízdenek vybavit celou trať až do Všetat, poté bude možné na přestupní jízdenky PID cestovat v celém úseku Praha – Všetaty,“ informuje Martin Jareš, vedoucí odboru plánování organizace ROPID.

Pravidelný intervalový provoz nabízí využití i pro rychlé cestování v rámci města. „Především z některých okrajových částí města nabízí železniční trať Všetaty – Praha nečekané možnosti,“ upozorňuje Václav Haas, specialista ROPIDu na železnici. „Například ze Satalic do centra Prahy, tedy na Hlavní nádraží, lze vlakem dojet za pouhých 15 minut, což je daleko rychlejší než kombinací autobusu a metra.“ V ranních hodinách pracovních dnů bude navíc ve směru Všetaty – Praha zaveden ještě jeden spěšný vlak, který zajistí rychlou dopravu z nejvýznamnějších stanic na trati v nejatraktivnějším čase. „Na pražské hlavní nádraží vlak přijede v 7:38, zastaví v Tišicích, Neratovicích a na pražských zastávkách Čakovice, Kbely, Satalice a Vysočany,“ vypočítává Haas.

S tratí se počítá i pro příští roky. V roce 2009 by měla proběhnout modernizace zabezpečovacího zařízení mezi Vysočany a Satalicemi, což přinese další možnosti v organizování dopravy. Pro posílení role železnice v rámci městské dopravy je v horizontu několika let připravována výstavba nové železniční zastávky Praha-Třeboradice. „Po jejím zřízení by bylo možné dojet z Třeboradic do centra Prahy vlakem za pouhých 25 minut, což je ve srovnání s městskou dopravou velmi dobrá nabídka,“ uzavírá Martin Jareš z ROPIDu.

TZ ROPID