S opencard je možné od 1. října 2008 cestovat všemi dopravními prostředky v rámci Pražské integrované dopravy podle časové a pásmové platnosti nahraných kuponů.
Reklama
S opencard je možné od 1. října 2008 cestovat všemi dopravními prostředky v rámci Pražské integrované dopravy podle časové a pásmové platnosti nahraných kuponů.
Od 1.10.2008 platí 30denní a 90denní časové kupony PID také v elektronické podobě. Na opencard si může její držitel nahrát jakýkoli časový kupon PID, ať už se jedná o kupon pro Prahu nebo pro vnější tarifní pásma. S opencard je tak možné od 1. října 2008 cestovat všemi dopravními prostředky v rámci Pražské integrované dopravy podle časové a pásmové platnosti nahraných kuponů.
Jak s opencard do vlaků PID
Ve vlacích zařazených do Pražské integrované dopravy jsou průvodčí vybaveni čtečkami karet, pomocí kterých zjišťují časovou i pásmovou platnost kuponů. Tyto čtečky umí přečíst nejen opencard, ale i další druhy karet používaných u Českých drah. Pro cestující s elektronickým kuponem tak cestování vlakem neznamená žádnou změnu oproti klasickým papírovým kuponům.
Jak s opencard do příměstských autobusů PID
Příměstské autobusy PID (linky číselných řad 300, 400 a noční 600) mají čtečky karet zabudovány v pokladně u řidiče. Při nástupu je tedy nutné nejen čipovou kartu ukázat řidiči, ale navíc je potřeba přiložit opencard na určené místo na boku pokladny, které je označeno symbolem čipové karty, a řidič si tak zkontroluje platnost nahraných kuponů PID. Pokud si potřebuje cestující ověřit platnost nahraných kuponů, není nic snazšího než požádat řidiče o tyto informace.

Nahrát kupony na opencard je možné ve vybraných předprodejních místech v Praze, jejichž počet se bude postupně rozšiřovat. Nově mohou držitelé opencard nakupovat elektronické kupony také přes internet – v e-shopu na adrese www.dpp.cz. Není však nutné si pořizovat opencard za každou cenu - kromě ročních kuponů budou ostatní časové jízdenky i v roce 2009 k dostání také v papírové podobě.
TZ ROPID 29.9.2008