ROPID: Pražská integrovaná doprava otevírá dveře cyklistům i v tramvajích

Od 1. dubna 2008 bude zaveden zkušební provoz přepravy jízdních kol v tramvajích.
Od 1. dubna 2008 bude zaveden zkušební provoz přepravy jízdních kol v tramvajích.
Ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy a se zástupci Komise pro cyklistickou dopravu Rady hl. m. Prahy bylo vytipováno 5 úseků tzv. „výtahových“ tramvajových tratí, kde lze přepravovat jízdní kola. Přeprava kol je možná v nepracovní dny po celých 24 hodin a v pracovní dny v období 20:00 – 5:00 a je obdobně jako v metru a na přívozech zdarma.

Úseky s možností přepravy jízdních kol, vždy pouze v uvedeném směru:

· Smíchovské nádraží – Sídliště Barrandov
· Nádraží Modřany – Sídliště Modřany
· Dejvická – Divoká Šárka
· Nádraží Holešovice – Vozovna Kobylisy / Sídliště Ďáblice
· Palmovka - Vozovna Kobylisy / Sídliště Ďáblice

Přeprava kol bude povolena pouze na určené plošině vozu označené symbolem kočárku v maximálním počtu 2 kola na plošinu. Není dovoleno přepravovat kola v garantovaných nízkopodlažních spojích, vyznačených v jízdním řádu symbolem invalidního vozíku. V ostatních tramvajích (tedy i včetně nenízkopodlažních) je přeprava po souhlasu řidiče povolena. „Cyklisté musí při přepravě dodržovat vyhlášená pravidla. Majitel kola musí před nástupem i výstupem dát znamení řidiči, že hodlá nastupovat nebo vystupovat. Dále je nutné dbát na opatrnost vůči ostatním cestujícím, zejména při nastupování a vystupování. Na rozdíl od metra je nutné při jízdě tramvají očekávat náhlejší změny rychlosti či směru, proto musí cyklista jistit po celou dobu přepravy své kolo proti pohybu“ upozorňuje na některé odlišnosti Tomáš Prousek, odborník ROPIDu na cyklistickou dopravu.

I nadále je možné přepravovat kola v metru, na přívozech a ve vlacích. Zkušební rozšíření přepravy jízdních kol doprovází také zahájení provozu cyklovlaku „VELO“ do Slaného od soboty 29.3.2008 a cyklobusu z dobřichovického nádraží do Brd o týden později. Pražská integrovaná doprava tak výrazně přispívá k udržitelné mobilitě a pomáhá cyklistům překonávat překážky, které brání většímu rozvoji cyklistické dopravy v Praze a okolí. Více informací o přepravě jízdních kol v prostředcích PID najdete na www.ropid.cz.
letak_cyklotram.pdf
ROPID: Zahájení provozu cyklovlaku a cyklobusu v sobotu 29. března.
TZ ROPID

ROPID: Pražská integrovaná doprava otevírá dveře cyklistům i v tramvajích