ROPID: Praha spustila novou interaktivní dopravní mapu

Organizace ROPID ve spolupráci se společností SmartGIS s.r.o. spustila zcela novou aplikaci, která cestujícím pomůže lépe se zorientovat v Pražské integrované dopravě.
Reklama
Organizace ROPID ve spolupráci se společností SmartGIS s.r.o. spustila zcela novou aplikaci, která cestujícím pomůže lépe se zorientovat v Pražské integrované dopravě.
Na webových stránkách www.ropid.cz nebo přímo na stránce http://praha.planydopravy.cz najdou cestující interaktivní plán linek PID pro území Prahy. Rozšiřuje se tak předchozí plán příměstské železniční a autobusové dopravy PID (http://pid.planydopravy.cz). Dopravní plán je umístěn na kvalitním mapovém podkladu, který je možné volitelně nahradit ortofotomapou.

Prezentace: plan_prahy.pdf


„Interaktivní plán je jedinečný díky své aktuálnosti a on-line propojení s vyhledávačem spojení, databází jízdních řádů, mapovými podklady a aktuálními informacemi o dopravní situaci v Praze. Díky tomu získávají cestující na jednom místě kompletní přehled o dopravním spojení pro cesty po Praze i po jejím okolí,“ popisuje Radovan Šteiner, radní hl. m. Prahy pro dopravu.

Aktuálnost plánu je zajištěna průběžným zanášením trvalých změn i výluk, horké aktuality v dopravě (dopravní nehody, aktuální uzavírky, mimořádnosti vlivem počasí) se zobrazují přímo v mapě. „Interaktivnost a aktuálnost je největším přínosem tohoto projektu – cestující tak mají jistotu, že podávané informace v danou chvíli skutečně platí. Pro vyhledání konkrétního spojení není navíc nutné znát název zastávky – jednoduše zadáte přesnou adresu a vyhledávač už sám určí nejbližší zastávku pro nejrychlejší spojení veřejnou dopravou,“ říká Pavel Procházka, pověřený řízením organizace ROPID.

„Na této novince oceňuji zejména možnost snadné orientace pro osoby s omezením pohybu, které potřebují hledat spojení pouze s využitím bezbariérových dopravních prostředků. Nová dopravní mapa pomáhá imobilním spoluobčanům cestovat po Praze snadněji a bez komplikací,“ dodává Jiří Janeček, radní hl. m. Prahy pro oblast sociální a bytové politiky.

Možnosti aplikace

  • přehledné vyhledání spojení přímo v mapě
  • vyhledání spojení podle zastávky nebo linky
  • vyhledání spojení pouze pomocí adresy (není nutné znát název zastávky)
  • odkaz na jízdní řády jednotlivých linek u každé zastávky, přímý odkaz na podrobnou mapu okolí zastávky
  • zanesení aktuálních výluk včetně odkazů na podrobné informace o nich
  • zobrazení aktuálních dopravních uzavírek, nehod a dalších mimořádností
  • filtr pro bezbariérové cestování (zobrazení pouze linek s bezbariérovými vozidly)
  • filtr pro noční provoz (zobrazení pouze nočních linek)
  • odkazy na mapky dopravních terminálů
  • snadné přizpůsobení měřítka mapy vybrané oblasti
  • možnost tisku aktuálního výřezu nebo celé mapy
  • anglická jazyková mutace


„Plány dopravy, vyvinuté naší společností, fungují úspěšně již v mnoha městech i regionech České republiky. Plán Prahy je naším nejnovějším a také nejpropracovanějším produktem. Například prvně cestujícím nabízíme tak kvalitní mapový podklad nebo možnost vyhledání spojení z adresy do adresy,“ doplňuje Milan Jindáček, jednatel společnosti SmartGIS s.r.o., která tento plán pro ROPID připravila a spravuje ho.

TZ ROPID