Důležité informace pro žáky a studenty o poskytování slev v Pražské integrované dopravě.
Reklama
Důležité informace pro žáky a studenty o poskytování slev v Pražské integrované dopravě.
Výše slevy závisí na věku a také na území, na kterém se žáci a studenti pohybují. Spolu s aktualizací tarifu PID od 1.8.2008 došlo ke zjednodušení prokazování nároku na slevu v Praze, zejména u studentů středních škol. Ti už nebudou muset shánět potvrzení o studiu.

Pro cesty po Praze rozlišujeme pro děti a mládež 3 slevové kategorie – Dítě, Junior a Student. Dosavadní kategorie Dítě (6-15 let) zůstává nezměněna a na její uplatnění není nutné dokládat žádné zvláštní potvrzení, sleva se odvíjí pouze od data narození.

Do nové kategorie Junior patří nyní všichni mladí lidé ve věku 15–19 let bez ohledu na to, zda studují či nikoli. Nově tedy mají nárok na slevu i bez předložení potvrzení o studiu, záleží pouze na věku. Slevu je možné získat na časové kupony na 30 (měsíční) a 90 (čtvrtletní) dní, a to ve výši 50% z ceny jízdného pro dospělé. Všichni žáci základních a středních škol ve věku 15-19 let tedy pro zakoupení kuponu již nemusí shánět potvrzení o studiu.

Stejnou slevu jako Junioři mají mladí lidé spadající do kategorie Student ve věku 19-26 let. Ti však musí pro získání slevy doložit potvrzení o studiu jako dosud.

Všechny slevové kategorie mohou i nadále používat průkazky PID v klasické podobě, tyto kupony budou v papírové podobě v prodeji i v roce 2009. Časové kupony v elektronické podobě nahrané na Opencard je možné používat nejdříve od 1.10.2008.

Pro mimopražské žáky a studenty je podmínkou pro získání slevy ve vnějších tarifních pásmech žákovský průkaz. Ten vystavují jednotliví dopravci a je nutné ho nechat potvrdit školou, kterou žák nebo student navštěvuje. S žákovským průkazem je možné získat slevu na doplňkové časové kupony pro vnější pásma i slevu na jednotlivé jízdenky v mimopražských pásmech – tyto jednotlivé jízdenky ale na rozdíl od kuponů neplatí ve vlacích. Výše slevy závisí na věku (6-15 let nebo 15-26 let). Sleva však platí pouze na trase, která spojuje trvalé bydliště s místem studia.

I časové žákovské kupony pro vnější pásma budou i v roce 2009 v prodeji také v papírové podobě. Proto ani zde není zatím bezpodmínečně nutné pořizovat si čipovou kartu Opencard. Jediný typ jízdenky, který bude od roku 2009 pouze v elektronické podobě na Opencard, je roční kupon pro Prahu včetně klouzavého za 365 dní.

TZ ROPID