ROPID ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy stanovuje rozsah provozu a intervaly linek Pražské integrované dopravy.
Reklama
ROPID ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy stanovuje rozsah provozu a intervaly linek Pražské integrované dopravy.
K posílení tramvajové linky č. 9 dojde na základě požadavku Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy v trase Sídliště Řepy - Anděl - Václavské náměstí - Olšanské náměstí - Spojovací. Posílení se týká nedělního provozu cca mezi 9:00 a 15:00, kdy bude zkrácen interval až o 50%. Linka 9 jezdí již v současnosti dvakrát častěji než ostatní tramvajové linky.
"Na základě výsledků přepravních průzkumů zjišťujeme, že čím kratší je interval, tím je linka atraktivnější a má schopnost přitahovat cestující z ostatních souběžných linek MHD. Právě proto dochází ke zkrácení intervalu na lince 9 v neděli dopoledne a po poledni až na 7,5 minuty. "

ROPID ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy stanovuje rozsah provozu a intervaly linek Pražské integrované dopravy. Pražská tramvajová síť je postavena na modelu jednotného intervalu. Kromě linky 9, která jezdí dvakrát častěji, je na ostatních tramvajových linkách stanoven jednotný interval 8 minut v ranní a odpolední špičce pracovního dne, 10 minut v dopoledním sedle všedních dnů, 15 minut o víkendu a večer do cca 22:00 a 20 minut v ostatních obdobích slabé poptávky. Výjimkou o víkendovém provozu jsou linky 7 a 11, které jezdí v době zvýšené poptávky v polovičním intervalu 7,5 minuty. Noční provoz je zajištěn linkami s jednotným intervalem 30 minut.

Jednotné intervaly na tramvajových linkách umožňují snadnou zapamatovatelnost jízdních řádů pro cestující a vzájemnou koordinaci jednotlivých linek vůči sobě tak, aby ve společných úsecích jezdily proloženy co nejrovnoměrněji. Prioritou při konstrukci jízdních řádů jsou úseky dlouhých souběhů více linek - například tratě na okrajová pražská sídliště - do Modřan, Řep či na Barrandov.
TZ ROPID