První etapa, ve které jsou zakresleny všechny vlakové a autobusové příměstské linky PID včetně přesných poloh všech stanic a zastávek byla spuštěna 18.6.2009.
Reklama
První etapa, ve které jsou zakresleny všechny vlakové a autobusové příměstské linky PID včetně přesných poloh všech stanic a zastávek byla spuštěna 18.6.2009.
Organizace ROPID ve spolupráci se společností SmartGIS s.r.o. spustila zcela novou aplikaci, která pomůže cestujícím lépe se zorientovat v Pražské integrované dopravě. Na webových stránkách www.ropid.cz nebo přímo na stránce http://pid.planydopravy.cz najdou cestující interaktivní plán linek Pražské integrované dopravy. Nyní spouštíme první etapu, ve které jsou zakresleny všechny vlakové a autobusové příměstské linky PID včetně přesných poloh všech stanic a zastávek. V druhé etapě předpokládáme zakreslení i veškerých linek PID na území Prahy. Plán linek je umístěn nejen na klasickém mapovém podkladu, ale možné je pod něj zobrazit také ortofotomapu.¨

„Interaktivní plán je jedinečný díky své aktuálnosti a on-line propojení s vyhledávačem spojení, databází jízdních řádů, mapovými podklady a aktuálními informacemi o poloze vozidel. Díky tomu získávají cestující na jednom místě kompletní přehled o dopravním spojení pro cesty do okolí Prahy,“ popisuje Pavel Procházka, pověřený řízením organizace ROPID.

Aktuálnost plánu je zajištěna průběžným zanášením trvalých změn i výluk, horké aktuality v dopravě (například mimořádnosti vlivem počasí nebo dopravní situace na silnicích) se zobrazují přímo na horní liště obrazovky. „Interaktivnost a aktuálnost je největším přínosem tohoto produktu – cestující tak mohou mít jistotu, že podávané informace v danou chvíli skutečně platí. V budoucnu předpokládáme možnost přímých vstupů pracovníků dispečinku, takže zde budeme moci uvádět i velice čerstvé informace z provozu,“ říká Jan Šimůnek, vedoucí odboru technického rozvoje.

Novinka v informování cestujících v Praze a okolí přináší následující možnosti:

  • přehledné vyhledání spojení přímo v mapě
  • vyhledání spojení podle zastávky nebo linky
  • u každé zastávky přímé zobrazení aktuálních odjezdů, odkaz na jízdní řády jednotlivých linek, přímý odkaz na podrobnou mapu okolí zastávky
  • odkazy na mapky dopravních terminálů
  • snadné přizpůsobení měřítka mapy vybrané oblasti
  • možnost tisku aktuálního výřezu nebo celé mapy
  • zanesení aktuálních výluk včetně odkazů na podrobné informace o nich
„Plány dopravy, vyvinuté naší společností, fungují úspěšně již v mnoha městech i regionech České republiky. Plán Pražské integrované dopravy je naším nejnovějším a také nejpropracovanějším produktem. Například prvně cestujícím nabízíme aplikaci kompletně přeloženou do anglického jazyka a vycházíme tak vstříc studentům a turistům ze zahraničí,“ doplňuje Milan Jindáček, jednatel společnosti SmartGIS s.r.o., která tento plán pro ROPID připravila a spravuje ho.
TZ ROPID