Výsledky z oblasti Pražské integrované dopravy (Praha včetně přilehlé části Středočeského kraje).
Reklama
Výsledky z oblasti Pražské integrované dopravy (Praha včetně přilehlé části Středočeského kraje).
Ve spolupráci s agenturou IBRS byl v závěru roku 2011 proveden anketní průzkum o využívání veřejné dopravy a názoru cestujících na kvalitu a celkovou úroveň cestování veřejnou dopravou. Průzkum se konal v celé České republice, níže uvedené výsledky reprezentují oblast Pražské integrované dopravy (Praha včetně přilehlé části Středočeského kraje). Průzkum zároveň přináší užitečné srovnání s ostatními regiony České republiky.

Obecné údaje o využívání veřejné dopravy

Celkem 80% respondentů využívá veřejnou dopravu alespoň jedou za tři měsíce, 30% jí využívá denně včetně víkendů. Používání veřejné dopravy se snižuje s rostoucími příjmy a vzděláním uživatelů, přičemž ji častěji používají ženy. Největší podíl využívání veřejné dopravy vykazují věkové skupiny do 30 let a nad 60 let.

Hlavní důvody pro používání veřejné dopravy

  • nemám jinou možnost (57%) – nejčastěji ženy a nejmladší a nejstarší věkové kategorie
  • je to rychlejší (48%) – toto je hlavním důvodem pro kategorie s vyššími příjmy
  • je to levnější (39%)
  • je to pohodlnější (32%) – výrazně více oproti jiným oblastem ČR

Spokojenost s veřejnou dopravou

Celkově je spokojeno s organizací veřejné dopravy v Praze a okolí 72% dotázaných, přičemž nejvíce jsou spokojeni s frekvencí spojů a dobrou dostupností zastávek. Naopak největší nespokojenost panuje s cenou a čistotou během přepravy. Překvapivým závěrem je, že obecná spokojenost s veřejnou dopravou roste spolu s rostoucím vzděláním a vyššími příjmy.

Rozdíly oproti jiným oblastem ČR

V Praze a okolí je vyšší spokojenost s organizací veřejné dopravy (o 11%) a také její častější využívání než v jiných krajích (o 14% méně těch, kteří ji nevyužívají vůbec). Lidé z Prahy a okolí také používají mnohem častěji předplatní časové jízdenky (cca o 20% více), zejména roční. Zdejší respondenti zdůrazňují jako jeden z hlavních nešvarů problém bezdomovců a nepřizpůsobivých cestujících. Při uvádění hlavních důvodů pro používání veřejné dopravy preferují dotázaní z Prahy a okolí více než jinde rychlost a pohodlí.

TZ ROPID