Standardy pro železnici ani přívozy se nemění.
Reklama
Standardy pro železnici ani přívozy se nemění.
Aktualizace standardů kvality PID pro rok 2012
Od 1.1.2012 platí aktualizovaná verze Standardů kvality pro autobusy PID. Standardy pro železnici ani přívozy se nemění. Změny v pravidlech pro autobusové dopravce vycházejí z praktických zkušeností a z dosavadních výsledků vyhodnocení. U některých standardů dochází ke zpřísnění úrovně náročnosti (např. bezbariérovost vozidel, čistota vozidel), u jiných je naopak úroveň upravena podle reálných možností v provozu (např. přesnost provozu). Zavádějí se také některé nové ukazatele pro lepší představu o kvalitě nabízených služeb.
Novinky ve standardech kvality PID pro autobusy v roce 2012
  • zdvojnásobení minimálního podílu nízkopodlažních vozidel (nově 20% na městských linkách a 10% na příměstských linkách)
  • doplnění povinnosti zpětné signalizace cestujícím ve vozidle po stisknutí tlačítka „STOP“ u zastávek na znamení (zpětná vazba od řidiče)
  • rozdělení standardu „plnění grafikonu“ na městské a příměstské linky (u městských linek dochází k větším nepravidelnostem, které nemohou dopravci ovlivnit, proto je zde také nižší úroveň náročnosti)
  • zavedení ukazatele „procento předjetí“ uvádějící podíl spojů, které jedou v předstihu oproti jízdnímu řádu
  • zvýšení úrovně náročnosti u čistoty vozidel z 80% na 90% na základě dlouhodobě dobrých výsledků
  • snížení úrovně náročnosti u ústrojové kázně ze 100% na 95% (v původní verzi stačil prohřešek u jediného řidiče a dopravce již nesplnil standard za celé čtvrtletí)

Nejpozději počátkem února 2012 budou zveřejněny souhrnné výsledky plnění standardů kvality za uplynulý rok 2011.

TZ ROPID

ROPID: Aktualizace standardů kvality PID pro rok 2012 pro autobusy
Ilustračně několik ''PID'' vozidel