Regionální technologický institut vyroste  při ZČU v Plzni.

Nové laboratoře budou sloužit i programům, zaměřených na výzkum a vývoj moderních konstrukcí vozidel včetně jejich pohonných systémů.
Nové laboratoře budou sloužit i programům, zaměřených na výzkum a vývoj moderních konstrukcí vozidel včetně jejich pohonných systémů.
Dne 5. 10. 2011 byla na Západočeské univerzitě v Plzni zahájena výstavba budovy Regionálního technologického institutu – RTI. Výstavba je nezbytná pro zajištění cíle projektu RTI, kterým je vybudování moderního strojírenského a technologického výzkumného institutu při Fakultě strojní.

V nové budově bude zabezpečen efektivní provoz deseti nových laboratoří a zkušeben, vybavených nejmodernější výpočetní, softwarovou a experimentální technikou. V počáteční fázi budou tyto laboratoře sloužit rozvoji čtyř výzkumných programů, zaměřených na výzkum a vývoj moderních konstrukcí vozidel včetně jejich pohonných systémů, výzkum a vývoj výrobních strojů včetně jejich modernizací, výzkum a vývoj tvářecích technologií a technologií obrábění.

Investorem výstavby je Západočeská univerzita v Plzni, která na realizaci získala prostředky z MŠMT v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace ve výši 50,4 mil. Kč. Realizaci stavby zajišťuje firma OHL ŽS, a.s. na základě výběrového řízení. Předpokládaný termín ukončení výstavby je 15. 11. 2012, do plného provozu by RTI měl přejít v polovině roku 2014.

TI ZČU