Rakousko testuje vodíkový autobus Solaris
Solaris testuje v Korutanech Urbino hydrogen. Foto Solaris

Urbino hydrogen už několik dní křižuje ulice malebných měst rakouských Korutan. Region se připravuje na provoz elektrických autobusů s vodíkovým pohonem.
Urbino hydrogen už několik dní křižuje ulice malebných měst rakouských Korutan. Region se připravuje na provoz elektrických autobusů s vodíkovým pohonem.
Ve dnech 20. až 21. května se v rakouském Villachu konala konference Solaris, jejímž cílem bylo představit vodíkový autobus Urbino hydrogen. Společně se zastoupením Solaris Austria byl zahájen cyklus testů tohoto modelu u rakouských provozovatelů městské dopravy. Zkušební jízdy budou probíhat do konce května.

"Autobusy s nulovými emisemi jsou budoucností veřejné dopravy, o tom není pochyb. Jako jeden z největších výrobců městských dopravních prostředků v Evropě cítíme odpovědnost za určování trendů, jejichž hlavním kritériem je péče o životní prostředí a pohodlí obyvatel města. Jsme rádi, že vodíkovou technologii, která je výborným zeleným řešením a doplňuje nabídku elektromobility, zajímá rostoucí počet zemí,“ uvedl na konferenci Javier Calleja, generální ředitel společnosti Solaris Bus & Coach.

Zástupci místních dopravců představili plány týkající se rozvoje vozového parku v příštích několika letech. "Na cestě k budoucnosti šetrné ke klimatu a bez emisí budeme potřebovat jak změnu v našich mobilních návycích, tak nové pohonné technologie. Proto má Postbus, jako největší autobusová společnost v Rakousku, velký zájem vyzkoušet alternativní technologie pohonu jako je vodík a také elektrickou mobilitu. Navíc již několik elektrických autobusů provozujeme. Postbus je připraven na zavedení bezemisních autobusů v rakouských ulicích,“ uvedla Sylwia Kaupa-Götzl, výkonná ředitelka společnosti ÖBB Postbus.

Druhý den akce se zaměřil na plánovaný nákup vodíkových vozidel v Rakousku. Zástupci regionálních orgánů v Korutanech zveřejnili podrobnosti o projektu „H2 Korutany“. Hlavním cílem tohoto projektu je vytvořit modelový vodíkový region využívající energii z vodíku ve veřejné dopravě a průmyslu. Program předpokládá také výstavbu čerpací stanice vodíku. Letter of intent týkající se této záležitosti již podepsali mimo jiné největší rakouští dopravci, městské úřady a dodavatelé energie.

Budoucnost mobility bude více formována kombinací typů pohonů. Zelený vodík je pro Korutany významným stavebním kamenem pro dekarbonizaci průmyslu a mobility a snížení emisí. Proto pracujeme na vodíkové strategii, abychom z Korutan udělali průkopníka zavádění vodíku. Vodíkový pohon překonává čistě elektrické autobusy zejména v segmentu mobility, v náročném provozu a na delších trasách, protože se může pochlubit výrazně větším dojezdem a je energeticky účinnější než fosilní paliva. V důsledku toho má vodíkový pohon v Korutanech obrovský potenciál pro formování klimaticky neutrální autobusové dopravy a pro dosažení klimatických cílů. Jsem si jist, že vodíkový pohon se osvědčí při nepřetržitém každodenním využívání. Pokud vše půjde podle plánu, bude v Korutanech vybudována stanice na vodíkové palivo v roce 2022, takže první autobusy mohou začít běžně fungovat v následujícím roce,“ uvedl Sebastian Schuschnigg, regionální ministr hospodářství a mobility.



Rakousko testuje vodíkový autobus Solaris
Solaris Urbino H2 v depu Postbus ve Villachu. Foto Sascha Böhnke
Rakousko testuje vodíkový autobus Solaris
Solaris testuje v Korutanech Urbino hydrogen. Foto Solar