"Modrý anděl" pro městské autobusy MAN

Deset variant městských autobusů obdrželo ekologický certifikát
Deset variant městských autobusů obdrželo ekologický certifikát
Celkem deset variant městských autobusů MAN smí nosit ekologický certifikát „Modrý anděl“ s dodatkem „chrání ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ a ZDRAVÍ“. Jedná se o varianty MAN Lion’s City včetně doubledeckeru.

Hluk od autobusů může být zejména v obytných oblastech a klidových zónách velmi rušivý. Pro ochranu obyvatel je důležité, aby obce a okresy provozovaly autobusy s tichým provozem. Proto jsou prostřednictvím Modrého anděla určeny hraniční hodnoty přípustné hladiny hluku autobusů. Pro ochranu zdraví a životního prostředí je potřeba dodržet také přísné hodnoty pro výfukové plyny a jemný prach. Udělení Modrého anděla probíhá nezávisle na druhu použitých pohonných hmot. Musí se však jednat o palivo, které je povoleno v rámci evropského schválení typu.
Emise škodlivin, které produkuje motor pohánějící vozidlo, splňuje limity dle EURO V či EEV. Použité chladící médium musí vykazovat akceptovatelné parametry z hlediska skleníkového efektu.
Pro ošetření základní barvou a lakování vozidel se musí použít takové nanášecí látky, které neobsahují žádné suroviny (plnící složky, pigmenty, sušící činidla) se sloučeninami olova, šestimocného chromu a kadmia. Při procesu impregnace nesmí být překročeny emise rozpouštědel 150 g/m².
TZ MAN Truck & Bus Czech Republic

"Modrý anděl" pro městské autobusy MAN