První objednávka Lion's City E

Dopravní společnost Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein objednala 17 vozidel MAN Lion's City E. Premiérová eflotila MAN bude v provozu příští rok.
Dopravní společnost Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein objednala 17 vozidel MAN Lion's City E. Premiérová eflotila MAN bude v provozu příští rok.
MAN Truck & Bus vyhrál jednu část ze dvou ve výběrovém řízení vyhlášeném Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH). "Jsme velmi spokojeni s objednávkou, je to pro nás první velká dodávka elektrických autobusů v rámci výběrového řízení. Jedná se tedy o významný milník na poli elektrické mobility,“ říká Rudi Kuchta, ředitel pro produkty a prodej autobusů MAN Truck & Bus. Dodávka vozidel začne v druhé polovině roku 2020 a všech 17 autobusů bude v VHH do konce roku příštího roku. Jedno zkušební vozidlo dostane VHH už na konci tohoto měsíce.

Lion's City 12 E uveze až 88 cestujících. Prostor pro sezení v zadní části má příjemnější světelné podmínky a přidána až čtyři další sedadla. MAN používá cetrání motor (TRATON) na zadní nápravě. Modulární baterie s výkonem 480 kWh jsou umíštěny na střeše, MAN uvádí že bez ohledu na roční obdíbí zajistí dojezd 200 km (270 km za příznivých podmínek) po celou dobu životnosti baterií.. Plně elektrická hnací soustava v 12 metrovém autobusu produkuje 160 až maximálně 240 kW. 480 kW a zajistí dojezd 200 km (270 km za příznivých podmínek) po celou dobu životnosti baterií. Dobíjení u elektrických autobusů MAN probíhá pouze v depu, k dispozici nebude verze s pantografem.

V příštím roce je v plánu provoz 15 testovacích vozidel Lion´s City E pro zákazníky v pěti evropských zemích.

VHH má v plánu od roku 2020 nakupovat pro městskou oblast Hamburku výhradně autobusy bez emisí. Začátkem roku objednala 16 eCitaro s vyšší kapacitou baterie (292 kWh). A další provozovatel veřejné dopravy ve městě, Hamburger Hochbahn, plánuje v letech 2021 až 2025 koupit 530 elektrických autobusů.

MAN



První objednávka Lion's City E
Zástupci VHH a MAN Truck & Bus symbolicky podepsali smlouvu na Busworld 2019 v Bruselu. Foto MAN