První elektrické double deckery Volvo pro Arrivu do Londýna
Volvo Buses společně s MCV vyrobí 51 elektrických dvoupodlažních autobusů do Londýna. Foto: Volvo Buses

Volvo Buses získalo objednávku na 51 double deckerů Volvo BZL Electric ve slavné červené barvě hlavního města Spojeného království.

Volvo Buses získalo objednávku na 51 double deckerů Volvo BZL Electric ve slavné červené barvě hlavního města Spojeného království.

Autobusy vyrábí partner Volvo egyptská MCV na podvozcích od Volva a podle speciálních specifikací, které platí pro autobusy provozované pro Transport for London. Dodávky budou zahájeny v roce 2025.

Arriva London bude s nulovými emisemi provozovat své nově nasmlouvané linky 341 a 243 přes Tottenham a přepravovat cestující mezi čtvrtí Meridian Water, Wood Green a Waterloo v severní části města.

Marcos Hart, výkonný ředitel londýnské Arriva UK Bus říká: „Společnost Arriva UK Bus se zavázala k dekarbonizaci našeho vozového parku v Londýně a tato nejnovější objednávka u Volva staví na milionech liber, které jsme již investovali do vytvoření čisté, elektrifikované a efektivní sítě veřejné dopravy v hlavním městě.“

Dvoupodlažní vozy Volvo BZL Electric jsou dlouhé 10,9 metru a jsou vybaveny pěti lithium-iontovými bateriemi o celkové kapacitě 470 kWh. Hnací soustava je vlastní Volvo o výkonu 200 kW. Dojezd lze prodloužit díky rekuperaci energie při brdění. Cestující budou mít k dispozici sedadla s vysokými opěradly, USB nabíječky a skleněná střešní okna na horní palubě.

Domenico Bondi, výkonný ředitel Volvo Bus UK & Ireland, říká: „V elektromobilitě upřednostňujeme v rámci našich procesů - od získávání materiálů a výrobu a po provoz a recyklaci - udržitelnost, bezpečnost a spolehlivost.  Jsme tedy hrdí a nadšení, že můžeme Arrivě London dodávat plně elektrické autobusy v tomto tradičním červeném provedení! Náš vztah se společností Arriva sahá roky do minulosti a naše týmy spolupracovaly, aby splnily požadavky TfL a pomohly snížit emise v hlavním městě"

Arriva London bude využívat pro rychlé dodání originálních dílů, zajištění oprav a poradenství londýnský technický tým služeb Volvo Buses a tři prodejní místa Volvo Truck and Bus Center South & East.

Ve Spojeném království Volvo Buses aktuálně eviduje objednávky na více než 750 autobusů Volvo BZL Electric.

Arriva London je součástí Arriva UK Bus a provozuje 98 autobusových linek z 16 garáží po celém Londýně na základě smlouvy s Transport for London (TfL). Divize přepraví téměř 300 milionů cestujících ročně na více než 50 milionů mil. Aktivity mateřské společnosti Arriva jsou rozděleny do čtyř linií podnikání: UK Bus, UK Trains, Nizozemsko a Mainland Europe. Skupina zaměstnává 34 500 lidí a zajišťuje přibližně 1,6 miliardy cest v 10 evropských zemích prostřednictvím autobusů, vlaků, autokarů, tramvají, vodních autobusů, sdílenými koli a dopravními prostředky na vyžádání.


První elektrické double deckery Volvo pro Arrivu do Londýna
Arriva London objednala 51 elektrických double deckerů Volvo BZL. Foto: Volvo Buses