První elektrické double-deckery Switch EiV22 vyráběné v Indii jsou v provozu v Bombaji
Historie a současnost double-deckerů v Indii. Foto SWITCH Mobility

Ikonické double-deckery jsou identitou bombajské příměstské dopravy od 70.let minulého století. Vozy s naftovým pohonem nahrazují elektrické.

Ikonické double-deckery jsou identitou bombajské příměstské dopravy od 70.let minulého století. Vozy s naftovým pohonem nahrazují elektrické.

SWITCH Mobility Ltd (Switch), součást globální skupiny Hinduja Group, dodala první část z 200 objednaných double-deckerů SWITCH EiV 22 společnosti Brihanmumbai Electric Supply a doprava (BEST) v Bombaji, který už více než sedm desetiletí provozuje v Indii dvoupodlažní autobusy.

Podle Switch je autobus SWITCH EiV 22 první a jedinečný elektrický dvoupatrový klimatizovaný autobus navržený, vyvinutý a vyrobený v Indii s využitím globálních odborných znalostí společnosti Switch v oblasti elektrických autobusů. Nabízí nejnovější technologie, špičkový design, nejlepší bezpečnostní technologie a pohodlí ve své třídě. Vyznačuje se lehkou karoserií vyhovující normám převrázení a snadno se s ním manévruje.

Switch EiV22 EV je konstruován pro kapacitu 65 sedících cestujících. Má velký vstupní a zadní vchod, dvě schodiště a nouzové dveře. Je vybaven nejnovější technologií AC s účinným chlazením pro horké klimatické prostředí s čističkami vzduchu. Model splňuje nejvyšší bezpečnostní standardy a bezpečnostní předpisy AIS 038 včetně varovného systémmu před požárem (FDAS/FDSS).

Lokesh Chandra, generální ředitel Brihanmumbai Electric Supply and Transport, uvedl: „Je to historický okamžik, kdy společnost BEST zařadila do své flotily první indický elektrický dvoupatrový autobus. V souladu s vizí zelené a čisté mobility Hon'ble PM Shri Narendra Modiji se nákup těchto autobusů provádí v rámci Národního programu čistého ovzduší (NCAP), aby byla veřejná autobusová doprava v Bombaji srovnatelná s celosvětovými standardy, tyto elektrické dvoupatrové autobusy na střídavý proud poskytnou dojíždějícím obyvatelům zážitek světové třídy. Tyto autobusy, vybavené on-line sledovacími zařízeními, CCTV kamerami a nouzovým tlačítkem pro bezpečnost žen, budou 100% digitální s funkcí 'Tap-in Tap-out' a budou jezdit na 100% zelenou (solární energii)".

Double-decker je vybaven patentovanými řešeními včetně „SWITCH iON“, které umožňuje vzdálenou diagnostiku a monitorování v reálném čase, stejně jako digitální nástroje pro správu baterie. Je napájen pokročilými modulárními NMC bateriemi s vyšší hustotou a kapacitou 231 kWh a má ujet až 250 km za den s příležitostným dobíjením. Doba nabíjení je 1,5 až 3,0 hodiny.

Vozidlo je dlouhé 9,8 m a je vybaveno synchronním motorem s permanentním magnetem se špičkovým výkonem 235 kW (140 kW trvale), špičkovým točivým momentem 3 100 Nm.

EiV22 nabízí klimatizaci s účinným chlazením vhodnou pro horké klimatické podmínky Indie a sedadla optimalizovaná pro 65 cestujících, což je nejvíce pro danou podlahovou plochu. Nejmodernější elektrické dvoupatrové autobusy zabírají na cestujícího mnohem méně prostoru na ulicích, v terminálech i v depu a jsou určené pro dojíždění do města.

V několika oblastech Indie jezdí poměrně velké množství jednopodlažních elektrických autobusů, Switch EiV22 je první dvoupodlažní vyrobený v Indii.

Ashok Leyland, vlajková loď globální skupiny Hinduja majitel Switch, je 2. největší výrobce užitkových vozidel v Indii, 4. největší výrobce autobusů z hlediska objemu výroby na světě a 19. největší výrobce nákladních vozidel. 9 výrobních závodů se sídlem v Chennai má se SWITCH Molibity mezinárodní stopu. Nedávno byla vyhodnocena jako 34. nejlepší značka v Indii.

Dvoupodlažní autobus v Bombaji Ashok Leyland poprvé představila v roce 1967, tehdy byla průkopníkem mezi indickými výrobci. Switch Mobility, součást Ashok Leyland, představila první elektrický double-decker v Indii 18. srpna 2022.

SWITCH Mobility (původně Optare) je anglický výrobce autobusů se sídlem v Leedsu, Severní Yorkshire, Spojené království, dceřiná společnost indické Ashok Leyland. Switch do londýnských ulic přivezl první britské čistě elektrické autobusy v roce 2014. Od té doby najezdily přes 30 milionů elektrických mil.

 


První elektrické double-deckery Switch EiV22 vyráběné v Indii jsou v provozu v Bombaji
Bombajský double-decker byl představen v roce 1967. Foto Ashok Leyland
První elektrické double-deckery Switch EiV22 vyráběné v Indii jsou v provozu v Bombaji
SWITCH EiV22 s motivem závodu Formule E – první indický elektrický double-decker v Hajdarábádu v Indii. Foto Switch Mobilitiy
První elektrické double-deckery Switch EiV22 vyráběné v Indii jsou v provozu v Bombaji