Provoz veřejné dopravy v Moravskoslezském kraji od nových jízdních řádů

Menší změny od 12. prosince mají zajistit lepší návaznost spojů. Do Beskyd nasadí České dráhy nové vlakové soupravy typu push-pull.

Menší změny od 12. prosince mají zajistit lepší návaznost spojů. Do Beskyd nasadí České dráhy nové vlakové soupravy typu push-pull.

Se změnami v organizaci veřejné dopravy musí počítat také občané Moravskoslezského kraje. Podle kraje se jízdní řády změní tak, aby spoje na sebe lépe navazovaly, do Beskyd budou nasazeny nové vlakové soupravy typu push-pull. Přibydou i chytré vychytávky, které hromadnou dopravu zpříjemní.

Moravskoslezský kraj ročně dotuje veřejnou dopravu v regionu stamiliony korun. V návrhu rozpočtu na rok 2022 je vyčleněno přes 1,068 miliardy korun na linkovou autobusovou dopravu a téměř 1,191 miliardy na drážní dopravu, z toho přes 331 milionů na železnici přispívá stát.

Od 12. prosince 2021 dochází ke změně jízdních řádů v železniční dopravě, v příměstské autobusové dopravě i na linkách městské dopravy.

Změny v regionální autobusové dopravě


V rámci příměstské autobusové dopravy dochází ke změnám na základě požadavků jednotlivých obcí, cestujících a v neposlední řadě z důvodu změny jízdního řádu železniční dopravy. Na většině linek se jedná o minimální dopady s cílem zajistit cestujícím zejména nové návaznosti mezi jednotlivými spoji. Zásadnějších úprav doznaly linky v oblasti Fulneku a Bílovce. Hlavním účelem úprav těchto linek je zlepšení návazností v přestupních uzlech Bílovec a Fulnek.

Změny v organizaci příměstské autobusové dopravy na Frýdlantsku, Frýdecko-Místecku a v okolí Hnojníku souvisejí s úpravou u vlaků do Beskyd. Časové polohy návazných autobusových spojů bylo nutné přizpůsobit novým časovým polohám vlaků.

Mimo jiné došlo k posílení víkendových spojů a ke zpravidelnění spojů linky 345 z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic, linky 348 z Ostravice do Bílé. Časové polohy byly přizpůsobeny i na linkách 341 z Frýdlantu nad Ostravicí do Janovic, 343 z Čeladné do Podolánek, 344 z Frýdlantu nad Ostravicí do Raškovic či 655 z Frenštátu pod Radhoštěm do Trojanovic, Ráztoky. Částečnými úpravami jízdního řádu prošly také linky 745 z Hnojníku do Komorní Lhotky, 743 a 748 ze Stříteže do Řeky a další linky. Nová je také úprava jízdního řádu linek 651 a 657, které zabezpečují dopravní obsluhu zejména Kunčic pod Ondřejníkem.

Ke změně v organizaci víkendové dopravy dochází i v relacích mezi Ostravou, Fulnekem a Vítkovem (linka 678) a také Opavou, Fulnekem a Novým Jičínem (linka 261), kde došlo ke zpravidelnění intervalu a obě linky mají vzájemné přípoje ve Fulneku. Na linku 261 je v Březové navázána i linka 234, která je nově o víkendu z Vítkova vedena až do Bílovce.

Významnou změnou je posílení provozu autobusové linky 980 mezi Ostravou, Frýdkem-Místkem a Frenštátem pod Radhoštěm, reagujeme tak na stále vyšší popularitu tohoto spojení.

MHD Ostrava

Na linkách MHD Ostrava dochází k drobným úpravám v jízdních řádech na základě požadavků občanů i městských obvodů. Dochází také k přejmenování zastávky Rektorát VŠB na VŠB-TUO a převedení některých zastávek do režimu na znamení, zejména v Krásném Poli.

MHD Nový Jičín

Změní se trasy linek  601, 602, 603 a 604. Změny jsou realizovány na základě požadavků města Nový Jičín, jeho obyvatel a cestujících s cílem zpravidelnit provoz. Nově také dochází k obsluze zastávky Šenov u Nového Jičína, Tesco.

MHD Třinec

Městská doprava v Třinci bude provozována od 1.1.2022 v novém režimu. Veřejnou zakázku obhájila společnost ARRIVA MORAVA a.s., která od Nového roku ponese název ARRIVA autobusy a.s. Ke stejnému datu dojde i ke změnám v jízdních řádech, nejsou ale zásadní. Do provozu Arriva nasadí nové autobusy. Městská i příměstská doprava bude příští rok ovlivněna výlukami v souvislosti s rekonstrukcí mostu na ul. Závodní.

Železniční doprava

Nejvýznamnější změnou je nasazení nových moderních jednotek push-pull na spoje linky S6 mezi Ostravou a Frýdlantem nad Ostravicí, respektive Frenštátem pod Radhoštěm. Přínosem pro cestující bude pohodlné cestování v těchto soupravách, odbavení se pomocí bezkontaktních čipových karet ODISka a ZETka na prodejních terminálech ve vozidlech, internetové wi-fi připojení, dostatek míst pro kola, kočárky, klimatizace a další. Dochází také ke změnám časových poloh spojů.

V průběhu letošního roku byly do modernizovaných souprav motorových vozů instalovány prodejní terminály, na kterých je možné platit jízdné ODISkou, popř. ZETkou. Tyto soupravy jezdí na linkách S33 (Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou), S8 (Studénka - Veřovice) a S10 (Opava východ – Rýmařov). Stejnými prodejními terminály jsou vybaveny také nové jednotky push-pull, které budou nově nasazeny na linku S6 (Ostrava hl.n. – Frýdlant nad Ostravicí - Frenštát pod Radhoštěm město). Ceny jízdenek zakoupených na prodejních terminálech ve vlaku jsou bez přirážky.

Změny v Tarifu ODIS

Tarifní ceník ODIS dozná jen málo změn. Zvýší se ceny dlouhodobých časových jízdenek pro tarifní oblasti Region, pro zóny č. 2 a 300 a pro celosíťovou jízdenku, avšak jen při nákupu v tzv. kamenných prodejnách nebo u řidiče. Ceny jízdenek pořízených přes e-shop nebo v prodejních automatech DP Ostrava se nemění. Ke zvýšení jednotlivého jízdného dojde také v rámci zóny č. 50, tj. Frýdek-Místek. Jízdné hrazené hotovostí se zvyšuje na 20 Kč, při úhradě ODISkou pak na 18 Kč. Alikvotně se upravují ceny i zlevněných jízdenek. Od 1. ledna 2022 bude rozšířena možnost využívat jednodenní turistickou jízdenku Jeseníky celoročně.

Knižní jízdní řády ODIS

Společnost Koordinátor ODIS s.r.o. opět vydává knižní jízdní řády ODIS pro oblasti Ostravsko, Opavsko, Karvinsko, Frýdecko-Místecko, Třinecko, Novojičínsko a Bruntálsko. K dispozici je i nový Plán sítě linek ODIS. Jízdní řády budou v prodeji v Dopravních infocentrech a ve vybraných železničních stanicích.