....jakým průkazem se mají studenti prokazovat, nestačí-li průkaz studenta a index dostávají studenti vysokých škol.
....jakým průkazem se mají studenti prokazovat, nestačí-li průkaz studenta a index dostávají studenti vysokých škol.
Napsali jste nám:

... 16tiletý syn, který studuje střední průmyslovou školu, cestoval 17.3.2006 v 15.30 z Prahy - Florence do Nového Mesta nad Váhom (Slovensko). Měl z předprodeje zakoupenou místenku se studenskou slevou. Při nástupu na nástupišti č.6 spolu s místenkou předložil studentský průkaz s fotografií. Řidič se na něj obořil, že tento průkaz může mít kdekdo a že chce vidět index. (měl zřejmě na mysli žákovskou knížku), kterou ovšem čas od času profesoři sbírají a nechávají u sebe. Na odpověď, že index nemá mu řidič odvětil, že ho do autobusu neveme. Po dohadování kdy syn nakonec musel navrhnout doplatek do plné výše jízdného mu řidič naúčtoval 100,-Kč, které ovšem syn neměl (měl pouze 50,-Kč na pití a svačinu). Nakonec mu řidič "velkoryse" dovolil, že si může během zastávky u 9 křížů vyměnit slovenské koruny a doplatit. Synovi nezbylo než tak učinit. Zůstal poté bez peněz ale cestoval.

Můj dotaz zní, jakým průkazem se mají studenti prokazovat, nestačí-li průkaz studenta a index dostávají studenti vysokých škol.

Dále pak, nebyl li řidič v právu (a jsem přesvědče, že nebyl) kde si můžu na jeho chování stěžovat. Podotýkám, že zároveň synovi odebral jízdenku, což mi opět nepřijde právě standartní postup.
BUSportál se zeptal SAD Trenčín:

Protože se jedná o Vaši linku Bus 000175 52, velice prosím, zda byste se mohli vyjádřit, co je to platný studentský průkaz (viz jízdní řád) a jak jste domluveni s předprodejem AMSBUS na jednotném přístupu.
Odpověď SAD Trenčín:

Zľava sa poskytne študentom na základe predloženého študentského preukazu – indexu o návšteve denného štúdia Vysokej školy v ČR, respektíve v SR – prípadne pre školy, ktoré nemajú index sa akceptuje potvrdenie zo študijného oddelenia o návšteve denného štúdia.

Táto požiadavka sa ale vzťahuje len na nástup do autobusa, nakoľko v predpredaji si môže zakúpiť cestovný lístok bez predloženia nároku na zľavu aj iný žiadateľ, pričom sa neskúma nárokovosť na zľavu.
BUSportál dodává:

Vzhledem k tomu, že slevy na mezinárodních linkách poskytují dopravci jako "komerční" - nikoli ze zákona a nejsou jim státem kompenzovány, je nutno požadavky dopravce respektovat tak, jak je dopravce stanoví. Bohužel z formulace platný studentský průkaz zcela zřetelně neplyne, že se jedná u středoškoláka o "potvrdenie zo študijného oddelenia o návšteve denného štúdia".

U mezinárodních cest doporučujeme si upřesnit podmínky slevy u dopravce před cestou.