Programové prohlášení vlády ANO a ČSSD je připravené
Ilustrační foto. Bude futuristický dopravní prostředek hyperloop bez řidiče jezdit i u nás ?

Slevy z jízdného, na jednu jízdenku a za stejných přepravních podmínek napříč republikou. Prioritou jsou dopravní stavby a podpora železniční dopravy.

Slevy z jízdného, na jednu jízdenku a za stejných přepravních podmínek napříč republikou. Prioritou jsou dopravní stavby a podpora železniční dopravy.

Plný text programového prohlášení možné budoucí vlády publikovala ČTK. Zveřejňujeme výběr z oblasti dopravní ze serveru irozhlas.cz.

Vláda preferuje urychlení přípravy a výstavby dopravních staveb na dálniční síti a obchvatech na silnicích prvních tříd. Na financování modernizace silnic druhých a třetích tříd se najde v rozpočtu SFDI 4 miliard korun ročně.

Nejpozději do roku 2020 chce budoucí vláda vyřešit problematiku elektronického mýtného systému pro zpoplatnění nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Dálniční známku si zakoupíme přes internet nebo mobilní aplikaci. Řidičák vyřídíme v jakémkoli větším městě nebo možná i z notebooku. Jste řidič začátečník? Po dvou letech půjdete na přezkoušení svých dovedností.

Vláda zavede významné slevy z jízdného ve vlacích a autobusech pro seniory nad 65 let, žáky a studenty do dovršení věku 26 let. Termín neuvádí.

V rámci veřejné dopravy chce vláda vytvořit jednotný dopravní integrovaný systém založený na principu jedné jízdenky a jednotných přepravních podmínek. Bez ohledu na to, jakou dopravní společnost cestující ke své cestě využije.

Poměrně podrobně se programové prohlášení vlády věnuje železniční dopravě. Autobusovou se konkrétně nezabývá.