díky masové těžbě břidlicového plynu v USA. Pokles vlivu kartelu OPEC.
díky masové těžbě břidlicového plynu v USA. Pokles vlivu kartelu OPEC.
Masová těžba břidlicového plynu v USA přidělává starost Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC). Po mnoho let kartel založený v roce 1960 rozhodoval o tom, kolik ropy se bude ve světě těžit a za jaké ceny se bude prodávat. Nyní ale zřejmě zlaté časy monopolu OPEC končí.

Zatímco v roce 1973 byla ropa jeden z hlavních energetických zdrojů s podílem 51,5 procent na světovém energetickém mixu, podílí se dnes už jen 36,1 procenty. Pokles spotřeby ropy zapříčinila stavba jaderných elektráren spolu s rozvojem větrných, solárních a geotermálních elektráren. Skutečný průlom ale nastal především v důsledku rozvoje frakování - těžby z břidlicových vrstev. Spojené státy se díky tomu stávají energeticky soběstačnou zemí a levný břidlicový plyn dokonce vyvážejí i do zahraničí, čímž ovlivňují jeho cenu na světových trzích.

Mezi v současné době pěti nejvýznamnějšími světovými producenty ropy je jen jeden členem OPEC – Saudská Arábie. Podle prognózy Mezinárodní energetické agentury (IEA) ji ale brzy nahradí USA. Specialisté z OPECu předpovídají, že poptávka po ropě v příštím roce poklesne na 29,6 miliónů barelů denně, tedy o 250 000 barelů denně méně než v tomto roce. Cena ropy v Evropě by podle četných analýz měla brzy klesnout pod 100 USD za barel (cca. 2000 CZK). Podle další analýzy organizace OPEC stoupne produkce břidlicového plynu do roku 2018 na 4,9 miliónů barelů za den. V minulém roce to bylo skoro třikrát méně, tedy 1,7 miliónů barelů.

I přes boom břidlicového plynu zůstane ale OPEC podle Davida Wecha z vídeňského Energetického výzkumného střediska JBC Energy i nadále konkurenceschopnou organizací. „Domníváme se, že boom s břidlicovým plynem zůstane omezen na oblast severní Ameriky,“ říká Wech stejně jako většina dalších odborníků, kteří se shodují, že se plyn z břidlicových hornin v hustě osídlené Evropě těžit nebude, především z ekologických důvodů.

Členské státy kartelu OPEC se těší na lepší zítřky, až pomine boom s břidlicovou ropou a plynem. Podle rakouského analytika Hannese Loackera znovu poroste význam OPECu nejpozději v roce 2020. Jeho názor sdílí také ředitel IEA Faith Birol.
Frakování je nová technologie těžby plynu a ropy. Pracuje s chemikáliemi, které se spolu s vodou pod velkým tlakem dopravují do břidličných geologických vrstev v hloubce až tří kilometrů pod povrchem a tam uvolňují zemní plyn i ropu, které se pak čerpají na povrch. Někteří ekologové varují před rizikem znečištění životního prostředí, především pak podzemní vody.
Zdroj: Agentura J.L.M. Praha