Přípravy nového programového období probíhají

MMR jednalo s Evropskou komisí o Dohodě o partnerství. Na devět programů získáme více než 21 miliard Eur. Většina výzev bude vyhlášena až příští rok.

MMR jednalo s Evropskou komisí o Dohodě o partnerství. Na devět programů získáme více než 21 miliard Eur. Většina výzev bude vyhlášena až příští rok.

Národní orgán pro koordinaci na Ministerstvu pro místní rozvoj vedl ve čtvrtek a pátek 6. a 7. května online jednání se zástupci Evropské komise. Jeho cílem bylo projednat klíčové body pro dokončení příprav programové období 2021–2027. Schůzka byla primárně zaměřena na kroky směřující k finalizaci Dohody o partnerství coby klíčového dokumentu nového programového období. Během něj bude mít Česko k dispozici více než 21 miliard Eur, které bude moci využít na devět operačních programů.

Programové období 2021-2027 je pro Českou republiku výzvou i příležitostí, a to i s ohledem na měnící se priority Evropské unie do budoucna – konkrétně větší důraz na klimatické změny a digitalizaci. Nejen na podporu takto zaměřených projektů bude mít k dispozici 21 miliard Euro pro kohezní politiku a dalších 17 miliard v rámci dalších nástrojů. Dohoda o partnerství je nyní ve fázi vypořádávání mezirezortních připomínek. České vládě by měla být ke schválení předložena do konce srpna 2021. V následujících týdnech se uskuteční další jednání s Evropskou komisí nad návrhy jednotlivých programů.

Na začátku března schválila vláda alokace jednotlivých operačních programů. Nyní se čeká na schválení příslušné evropské legislativy, které má velké zpoždění. Vyhlášení prvních dílčích výzev se očekává na konci tohoto roku, ve většině programů až prvním pololetí roku 2022. V rámci IROP budou  spolufinancovány schválené projekty v podprogramu "Rozvoj městské, příměstské a regionální dopravy" - vozový park, přestupní terminály a další. V OP Doprava je kromě podprogramů týkajících se liniové infrastruktury, zavedení moderních technologií pro organizaci dopravy a dopravní zátěže také zvýšení využití a dostupnost alternativních paliv v dopravě.