Připomínáme: Muzeum Výtopna Zdice zahajuje sezónu tento víkend  7. a 8. dubna

Křest knihy "Škoda a Liaz II. díl". Zvláštní parní vlak z Prahy. Podbrdský velikonoční expres. Doprava v místě autobusem Škoda 706 RTO.
Křest knihy "Škoda a Liaz II. díl". Zvláštní parní vlak z Prahy. Podbrdský velikonoční expres. Doprava v místě autobusem Škoda 706 RTO.
Výtopna Zdice, muzeum železniční a silniční historické techniky se letos otvírá pro návštěvníky již tradičně prvním dubnovým víkendem připadajícím na 7. a 8. dubna 2012, a tak se probouzí do sedmé sezóny. Informace od Radima Říhy z Muzea železniční a silniční historické techniky Výtopna Zdice:
Není tomu tak dávno, kdy u příležitosti oslav 130. let od zahájení provozu na trati Zdice – Protivín se otevřely poprvé dveře veřejnosti. Bylo tomu přesně 16. května roku 2005. Od této doby navštívilo muzeum pěkná řádka návštěvníků nejen z České republiky, ale téměř z celé Evropy a z Kanady. Letošní otevření muzea o víkendu 7. a 8. dubna je zpestřeno kromě několika málo novinkami křtem nové knihy v sobotu v 10 hodin „Škoda a Liaz II. díl".

2010: Nová kniha Škoda a Liaz - Nákladní automobily a autobusy po roce 1945, díl 1. byla pokřtěna a představena v Muzeu Výtopna Zdice

Největším sobotním (7. dubna 2012) lákadlem bude vypravený zvláštní parní vlak z Prahy (po osmé hodině) do Zdic a následně po poledni ze Zdic do Březnice. Pro přihlášené cestující je umožněna prohlídka místního pivovaru Herold Březnice.
V neděli 8. dubna 2012 bude vypraven parní vlak „Podbrdský velikonoční expres“ ze Zdic (po deváté hodině) přes Beroun do Zadní Třebáně a odtud pojede známou trempařsko-houbařskou lokálkou přezdívanou také „Liteňka“ do Litně a následně Lochovic a zpět. Vlak bude v duchu velikonočního klání. Po oba dva dny bude možné se setkat s hudební skupinou Třehusk, která v sobotu bude přítomna nejdříve křtu nové knihy a po poledni vyrazí vlakem do Březnického pivovaru, naopak v neděli bude doprovázet velikonoční vlak na „Liteňce“.
Další atrakcí v sobotu je možnost navštívení výstavy plastikových modelů v místním kulturním domě Zdice, jež je známá jako Zdická padesátka. Jedná se o tradiční ročníkové setkáni převážně modelů automobilů a letadel, ale občas i nějaký modelář vystaví slepený plastikový železniční model.
Vedle návštěvy Výtopny Zdice či zmíněné sobotní výstavy plastikových modelů je téměř před nádražím Zdice ještě možnost navštívit vojenské muzeum. Ale aby jste ani jednu atrakci nemuseli zoufale hledat, bude v sobotu jezdit zvláštní historický legendární autobus Škoda 706 RTO, který Vás dopraví z Výtopny Zdice na obě zastávky doprovodných akcí. Jen pro návštěvníky Zdic nutno připomenout, že obě doprovodné akce kromě celovíkendového otevření muzea Výtopny Zdice jsou pouze v sobotu od 10 – 15 hodin. První autobusový spoj vyjíždí od Výtopny Zdice směr Kulturní dům v 9:00 a dále vždy každou celou hodinu s posledním spojem v 15 hodin.
Do areálu Výtopny Zdice, jenž se nachází v těsném sousedství železniční stanice Zdice, se sjedou i další historická silniční vozidla. V samotném muzeu je pak možné vidět vozidla převážně z poválečného období, a to jak železniční, tak i silniční. Po celou dobu otevření muzea Výtopny Zdice bude zajištěno občerstvení, točené pivo Herold a další doprovodný program. Ti, kteří první víkend sezony prošvihnou nebo se ho nebudou moci z jakéhokoliv důvodu zúčastnit, rozhodně nemusí věšet hlavu. Přijet totiž můžete každý první víkend v měsíci až do října, a to mezi 10 – 17 hodinou; od června do září navíc každou neděli mezi 11 - 15 hodinou. Velkým skupinám bude po vzájemné domluvě umožněna individuální prohlídka.

Více informaci a jízdní řád parních vlaků na oficiálním webu Výtopny Zdice


Připomínáme: Muzeum Výtopna Zdice zahajuje sezónu tento víkend  7. a 8. dubna
2010: Radim Říha uprostřed s autory
Připomínáme: Muzeum Výtopna Zdice zahajuje sezónu tento víkend  7. a 8. dubna
2010: V interiéru muzea hraje Třehusk
Připomínáme: Muzeum Výtopna Zdice zahajuje sezónu tento víkend  7. a 8. dubna
2010 - autogramiáda 1. dílu