COT bussiness 7/2003 - Mezinárodní svaz autobusové turistiky - RDA - se za dobu své více než 50leté existence rozšířil z německy hovořících oblastí snad do všech koutů Evropy, a dokonce i do zámoří.
COT bussiness 7/2003 - Mezinárodní svaz autobusové turistiky - RDA - se za dobu své více než 50leté existence rozšířil z německy hovořících oblastí snad do všech koutů Evropy, a dokonce i do zámoří.
COT bussiness 7/2003 - Mezinárodní svaz autobusové turistiky - RDA - se za dobu své více než 50leté existence rozšířil z německy hovořících oblastí snad do všech koutů Evropy, a dokonce i do zámoří. Mezi členy najdeme přes 3000 členských firem a tisíce dalších přidružených organizací, které zasahují do více než 70 oblastí a odvětví. Před nadcházejícím srpnovým workshopem RDA v Kolíně nad Rýnem navštívil Českou republiku viceprezident RDA Albert Happ . Ve svém nabitém programu si našel čas i na krátký rozhovor.

Začátkem dubna se v Rustu, ve spolkové zemi Badensko-Würtembersko, konal již 52. kongres RDA. Jaké přinesl tento kongres novinky v autobusové dopravě?

Svaz RDA omladil své představenstvo. Já sám jsem dal k dis-pozici svou funkci a nyní mám méně úkolů a jsem k dispozici výboru pro mezinárodní záležitosti a pro vzdělávání a zvyšování kvalifikace. Zintenzivňuje se lobbyistická činnost se zvláštním zřetelem na nejlepší třídu moderních cestovních autobusů - v technice, bezpečnosti a pohodlí. Pro srovnání se upozorňuje na podporu jiných dopravních prostředků (nestejné zacházení při zdaňování a spotřebě). Stejně tak není pozitivně hodnoceno, že se zrušilo povolení k přepravě osob pro skupiny, spolky a svazy. Po nejnovější novele postačuje povolení provozovatele autobusové přepravy.

Problémy v letecké dopravě přerostly v celosvětovou krizi. Jak je na tom evropská autobusová doprava ?

Pozemní turistika, a tím zejména autobusové zájezdy, nezaznamenávají žádný pokles. Naopak, zvýšil se jejich podíl na celkové turistice z 9.7 % na 10.3 %.

Česká republika se připravuje na vstup do EU. Jaký to bude mít podle vás dopad na autobusovou dopravu u nás ?

Při vstupu do EU je ve vaší zemi třeba věnovat zvláštní a pečlivou pozornost turistickým cenám. Cenový rozdíl mezi Českem a SRN je zvláštní výhodou a reklamou pro autobusové zájezdy (kvalita, bezpečnost, zdraví, welnes a pohodlí).

Karlovy Vary jsou pořadatelem příštího výročního kongresu RDA v roce 2004, prvního na území České republiky. V jakém stavu jsou přípravy kongresu a jaký je zatím zájem ze strany podnikatelských subjektů? Co bychom měli udělat navíc pro zdárný průběh kongresu?

Kongres v Karlových Varech by měl v roce 2004 představit Česko jako bránu Evropy. Přípravy na výroční valné shromáždění už začaly v obou zemích. Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí před čtyřmi lety uspořádat kongres v Karlových Varech bylo správné. Nejen Karlovy Vary, ale celá země by se měla ukázat z té nejlepší stránky. Název zasedání a připravovaný odborný program budou ve znamení tématu studijních cest.

Jste odborník pro posuzování technické úrovně autobusů. Jak vidíte budoucnost autobusové dopravy v Evropě a v České republice?

Německé a vůbec evropské cestovní autobusy svou konstrukcí, zaměřenou na kvalitu, komfort a pohodlí, platí za nejlepší ve světě. Pořadatelé autobusových zájezdů stejně jako cestovní kanceláře by měli při dobrém výběru především pečlivě plánovat a realizovat autobusové cesty. Tím je dána budoucnost pro cesty za dovolenou, okružní jízdy, studijní, prázdninové a lázeňské cestování.
Petr Frindt COT bussiness 7/2003 strana 18.
www.cot.cz


RDA-Kongres 2004 Karlovy Vary

Výroční kongres mezinárodního sdružení autobusové turistiky v Karlových Varech v dubnu příštího roku bude jistě patřit k nejsledovanějším událostem v kalendáři podnikatelů v cestovním ruchu. V jaké fázi jsou přípravy této akce? Na to jsem se zeptal JUDr. Miroslava Vodičky, reprezentanta RDA pro ČR a SR .

Příští rok se poprvé v historii uskuteční kongres RDA v České republice. Co rozhodlo ve prospěch Karlových Varů?

Během svých dvou či tří návštěv České republiky se vedoucí představitelé RDA na vlastní oči presvědčili, že naše země může turistům nabídnout nejen Prahu, ale i mnoho jiných mimořádných turistických atraktivit z hlediska historie, kultury či kongresů. To do značné míry rozhodlo o tom, že vedení RDA schválilo pořádání výročního kongresu v roce 2004 v Karlových Varech. Významnou roli přitom sehrál i fakt, že město Karlovy Vary bylo tomuto návrhu velmi vstřícné již od samého začátku (v letech 1997-98, pozn. red.). Nemalou měrou přispěla i angažovanost Karlovarského kraje a města Karlovy Vary na dvou posledních kongresech RDA, ve slovinském Portoroži a německém Rustu (Badensko-Würtembersko).

Kongres je otevřený všem subjektům z oblasti cestovního ruchu. Co mohou účastí získat?

Konání tohoto 53. výročního kongresu RDA je mimořádnou příležitostí pro české a slovenské subjekty cestovního ruchu získat další obchodní kontakty, zkušenosti a nejnovější informace, zejména z oblasti autobusové turistiky. Proto je žádoucí, aby se výročního kongresu v Karlových Varech zúčastnilo co nejvíce subjektů cestovnho ruchu. Budou mít možnost získat nové osobní kontakty a seznámit se s produkty cestovního ruchu českých i slovenských účastníků. 0 možnostech účasti a prezentace budeme naši odbornou veřejnost včas informovat.

Akce je ale také příležitostí ukázat zahraničním účastníkům krásy České republiky. Využijete jí?

V době kongresu bude v Karlových Varech přítomno mnoho představitelů turistické branže z celé Evropy. Proto se na dobu konání připravují ve spolupráci s ČCCR tzv. před- a pokongresové jedno až pětidenní poznávací trasy, které budou síťovitě pokrývat celou ČR a její hlavní turistické atraktivity. Dvě z těchto tras budou prodlouženy na Slovensko. Je přirozené, že při těchto poznávacích trasách a zastávkách, zejména na přenocování, budou účastníci přednostně využívat služeb cestovních kanceláří a hotelů, které jsou členy RDA. Ty tak budou mít naprosto konkrétní možnost představit Evropě svůj turistický produkt. Kdo má konkrétně na starosti organizační stránku kongresu? Celá příprava 53. výročního kongresu RDA v Karlových Varech je koordinována organizační komisí (pracovní skupinou), jejímiž členy jsou zástupci ČCCR, Karlovarského kraje, města Karlovy Vary, Grandhotelu Pupp, Becherovky, Plzeňského Prazdroje a dalších členů RDA. Tato organizační komise na své poslední pracovní schůzce 3. června v Karlových Varech projednala zásadní otázky spojené s organizací kongresu a odsouhlasila termín konání (18. - 22. 4. 2004) s tím, že délka bude upřesněna při červencové návštěvě člena představenstva RDA H. Unruha v Karlových Varech.

Jak chcete motivovat případné zájemce k účasti na kongresu?

Pro podporu účasti na karlovarském kongresu uvažujeme také o uspořádání tiskové konference na srpnovém workshopu RDA v Kolíně nad Rýnem za účasti ředitele ČCCR Ing. Davida Gladiše a zástupců Karlovarského kraje a města Karlovy Vary. Tato aktivita by měla ve velké miře přispět k podpoře návštěvnosti České republiky a posloužit k pozvání na kongres a před- a pokongresové informační trasy. Je potěšitelné, že česká a slovenská účast na letošním workshopu RDA je jednou z nejsilnějších v posledních letech. Jako pravidelný účastník od roku 1986 mohu účast na workshopu z obchodního hlediska jenom doporučit.
Petr Frindt COT bussiness 7/2003 strana 19.
www.cot.cz