HN 27.11.2003 - Rakouské mýtné od ledna zdraží i zájezdy do Alp - Praha - O tisíc korun se od ledna příštího roku prodraží cesta autobusu od rakouských hranic k některému z alpských zimních
HN 27.11.2003 - Rakouské mýtné od ledna zdraží i zájezdy do Alp - Praha - O tisíc korun se od ledna příštího roku prodraží cesta autobusu od rakouských hranic k některému z alpských zimních
HN 27.11.2003 - Rakouské mýtné od ledna zdraží i zájezdy do Alp - Praha - O tisíc korun se od ledna příštího roku prodraží cesta autobusu od rakouských hranic k některému z alpských zimních středisek. Důvodem je nově zaváděné mýtné.

Rakousko definitivně rozhodlo, že od 1. ledna příštího roku budou řidiči vozidel těžších než 3,5 tuny platit za ujeté kilometry, a nikoli dálničními známkami. Tím se poplatky značně zvýší.

Dosud bylo možné pro desetidenní zájezd koupit dálniční známku za 25 eur. Nově dopravce zaplatí o třicet eur více.

Pokud cestovní kancelář uspořádala během dvou měsíců deset zájezdů do Vídně, za dálniční známku dala 125 eur. Od ledna za tytéž zájezdy zaplatí 360 eur.

Zavedení mýtného v Rakousku se především promítne do ceny tzv. alpských zájezdů. Pro některé horské úseky a tunely totiž budou platit několikanásobně vyšší sazby, až jedno euro na kilometr. Například za 33 kilometrů z Innsbrucku do Brenneru zaplatí autobus 32 eur, průjezd desetikilometrovým úsekem a tunelem St. Jacob - Rosental přijde na 12,6 eura.

"Kvůli vyššímu mýtu prodraží některé cesty o desítky korun," tvrdí ředitel analytické společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Analytici se přitom domnívají, že dojde k mírnému růstu cen u levných zájezdů. "Lidé, kteří míří do Rakouska do luxusních hotelů, totiž jezdí vlastním autem, případně letí letadlem," míní Beránek.

Řada cestovních kanceláří však zvýšené náklady převezme na sebe a nebude je svým zákazníkům účtovat. To potvrzuje i mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. "Zvýšení mýtného se do našich nákladů promítne. Nebudeme je však našim klientům účtovat," říká Brejcha.

Loni navštívilo Rakousko více než šest a půl miliónů Čechů. Podle Beránka jich přitom více než polovina přijela k našim jižním sousedům autobusem.

Mýtné postihne hlavně nákladní dopravu. Tranzit přes Rakousko se zdraží z dnešních pěti set na šest tisíc korun. Podle odhadu sdružení Česmad Bohemia se následně zdraží i zboží. Ročně se přes jižní hranici Česka do Rakouska a Itálie přepraví čtyři milióny tun.

Firma Asfinag, která rakouské dálnice spravuje, si od mýtného slibuje zdvojnásobení ročních příjmů na 1,2 miliardy eur.

Autoři: (ab, hpv)



HN 27.11.2003 - Nový systém poplatků zdraží tuzemským kamiónům cestu po rakouských dálnicích až o pětinu - Autodopravci se připravují na rakouské mýtné - Zvýšené platby mají pomoci uhradit pětimiliardový dluh, spojený s rakouskými dálnicemi - Praha, 27. 11. 2003 - Jen pro dva tisíce kamiónů si tuzemští dopravci objednali elektronické zařízení, které jim má od ledna vyměřovat mýtné na rakouských dálnicích. Do Rakouska přitom z Česka jezdí dvanáct tisíc kamiónů a zařízení, tzv. "Go box", se ve vozidlech bude kontrolovat již od letošního prvního prosince.

"To není problém. Kdokoli si může Go box při vjezdu do Rakouska za pět eur koupit. Prodávají se na hraničních přechodech a na dalších dvou stech místech v celé zemi," řekl včera Walter Hecke, předseda představenstva rakouské státní společnosti Asfinag. Ta rakouské dálnice spravuje a elektronický mýtný systém zavádí. Při dodatečném nákupu si řidič musí Go box "nabít", podobně jako mobilní telefon kartou, a zvolit může částku v rozmezí 50 až 500 eur. Mýtné, které budou od ledna platit všechna vozidla nad 3,5 tuny, je odstupňované od 13 po 27 centů podle počtu náprav automobilu. Pro alpské úseky a tunely platí až pětinásobně vyšší taxy. Nový poplatkový systém zdraží přepravu zboží až o pětinu.

"Budeme platit více než osm korun za kilometr. U kratších přeprav, jen do Rakouska, to zvýší náklady o patnáct procent. U tranzitu, kde se přes Rakousko tam a zpátky najede osm set kilometrů, se cesta prodraží o dvacet procent," uvedl ředitel firmy ČSAD Jihotrans Robert Krigar.

Sdružení Česmad Bohemia, které zastupuje dva tisíce českých dopravců, považuje rakouské mýtné za další ránu malým firmám. Ty od příštího roku postihne zvýšená spotřební daň z pohonných hmot, zvýšená cena českých dálničních známek a výše silniční daně. Podle mluvčího Česmad Martina Felixe se kvůli těmto vlivům většina malých dopravců ocitne na pokraji krachu. Sdružení se snaží vyjednat s vládou kompenzace skokového navýšení nákladů, dosud však jednání nevedla k oboustranně přijatelné dohodě.

Vytvoření a provozování mýtného systému zadal Asfinag italské firmě Autostrade, která pro Rakousko vytvořila dceřinou společnost Europpass. Celkové náklady na zavedení a provoz na dobu deseti let činí 750 miliónů eur. Ročně má elektronické mýto přinést 600 miliónů eur, další příjmy Asfinagu tvoří 300 miliónů poplatků za tunely a horské úseky a 300 miliónů eur za dálniční známky pro osobní auta.

Asfinag rakouská vláda založila v roce 1997 s tím, že na společnost převedla 5 miliard eur dluhů, spojených s dálnicemi. Firma získala licenci pro správu a výstavbu rakouských dálnic na 50 let. Po této době má dálniční síť odevzdat státu ve stoprocentním stavu. Tato podmínka a počáteční dluh jsou hlavními důvody zvýšení poplatků za užívání rakouských dálnic.

Autor: Vladimír Kaláb