Nejvíce finančních prostředků půjde do obnovy vozového parku.
Nejvíce finančních prostředků půjde do obnovy vozového parku.

Pražský dopravní podnik (DPP) letos investuje do 481 projektů, z toho je 305 už projektů započatých a 176 bude zahájeno letos. Největší investice budou do obnovy vozového parku, opravy stanic metra, bezpečnosti v metru nebo opravy tramvajových tratí.

DPP letos a v příštím roce například odebere od Škody Transportation 54 tramvají Škoda 15T ForCity z celkového počtu 250 nasmlouvaných kusů. V rámci autobusové dopravy má podnik vypsány tendry na tři vlny dodávek nových vozů. Soutěž na první dvě se dokončuje. DPP chce zrychlit obnovu vozidel a ze současného průměrného stáří 9 let by chtěl dosáhnout ideální úroveň 7,5 roku stáří autobusů.

Kromě nákupu vozů chce DPP investovat do rozvoje tramvajových tratí a jejich obnovy. Rekonstrukce čeká například trať od michelské plynárny na Spořilov. Opravit by se měly také vozovny. V případě vozovny Hloubětín má podnik vybraného projektanta a nyní se zpracovává projekt. Kompletní revitalizace by měla stát několik stovek milionů.

V metru již začala rekonstrukce stanice metra B Jinonice, která bude uzavřena do srpna. Souběžně s tím chystá DPP opravu stanic metra A Skalka, Dejvická a Muzeum. V plánu je každý rok rekonstruovat dvě stanice. Opravovat by se měla také stanice Českomoravská.

Rozšířeny mají být v metru bezbariérové vstupy. Připravována je úprava stanice Palmovka, která má začít letos. Na přelomu let 2017 a 2018 začne úprava na Karlově náměstí a Opatově. V plánu jsou dále Jířího z Poděbrad a Flora.

DPP chystá také investice do zabezpečovacího zařízení na trase metra B, další peníze půjdou do protichemického varovného systému, obnovy kamer, evakuačního rozhlasu nebo protipožární signalizace.

V celkové částce jsou zahrnuty také drobné investice jako nákup nových automatů na jízdenky nebo terminály pro platby kartou v tramvaji a rovněž investice do běžné údržby.

Zdroj: DPP


Pražský dopravní podnik letos investuje do MHD 6,6 miliardy korun
Ilustrační foto, Dopraváček