Právě vyšlo číslo 4/2008 časopisu Československý Dopravák nabité informacemi

zejména o "busech". 40 stran nejen z aktuálního dění v městské a příměstské dopravě.
zejména o "busech". 40 stran nejen z aktuálního dění v městské a příměstské dopravě.
V časopise Československý Dopravák najdete také dvě přílohy – vystřihovací model tramvaje Škoda ForCity a technický výkres městského autobusu B 731.06

Obsah čísla

První autobusy MAZ v „Československu“ aneb púchovské jašterky vyjely
Běloruská automobilka MAZ vstoupila na trhy střední Evropy. Prvním městem, kde vyjely v pravidelném provozu se stal slovenský Púchov. Bližší obeznámení s jednotlivými typy nabízenými pro český a slovenský trh, stejně jako informace o současném stavu púchovské MHD.
Další Solaris u Veolia Transport Morava
Největší autobusový dopravce v Moravskoslezském a Olomouckém kraji – Veolia Transport Morava – zařadil po roční přestávce do svého vozového parku trojici nových nízkopodlažních autobusů Solaris Urbino 15 v dvoudveřovém provedení. Bližší informace o zařazení těchto autobusů a jejich dislokaci se dozvíte v krátké aktualitě doplněné o bokorys vozidla.
Tramvaje VarioLF2 také v Brně
Expanze tramvají typové řady VarioLF pokračuje. Mimo Ostravu ovšem doposud všechna města provozovala pouze sólo verze této tramvaje. Tato situace se změnila po zařazení prvních článkových tramvají v Brně.
Autobusy SOR NB 12 směřují k prvním zákazníkům
100% nízkopodlažní autobusy od SORu se představili veřejnosti už na Autotecu 2006, náběh do výroby však vyžadoval nejprve odzkoušení jednotlivých konstrukčních částí a jízdních vlastností vozidla. Po dvou letech od prototypů se první sólo vozy objevují také u českých a slovenských dopravců.
Tramvají opět do Radlic
Po delší době jsme se opět dočkali nového přírůstku tramvajové sítě v České republice. Tím se stala tramvajová trať na Radlickou v Praze, kde už předtím tramvaje jezdily. Popis nové tramvajové tratě a jejím přínosem pro veřejnou dopravu v hlavním městě ČR se zabývá článek doplněný o zajímavé srovnávací fotografie.
První kloubový Citelis v Havířově
Nákup článkových plynových vozů se v ČR i na Slovensku pohybuje jen šnečím tempem. Po dlouhé odmlce od pořízení posledního vozu v Trutnově se další plynový „kloubák“ podařilo uvést do provozu až na sklonku léta letošního roku v Havířově.
Třídveřové autobusy Crossway směřují k prvním zákazníkům
Podobně jako SOR se 100% nízkopodlažními vozy vstoupil i Irisbus na trh se svou letos představenou novinkou – třídveřovým LE Crosswayem. První z nich si už své provozovatele našly v ČR i na Slovensku.
Druhý trolejbus SOR v Ostravě
Novinkami v trolejbusové dopravě se to letos na našem území příliš nehýří, nikomu však neuniklo aktuální dění okolo trolejbusů značky SOR. Po prvním prototypu využívajícím motor s převodovkou se v Ostravě postavil i prototyp s výzbrojí od společnosti Cegelec.
Urbino na zkouškách v Jablonci nad Nisou
Od doby ukončení provozu kloubových autobusů na linkách jablonecké MHD už nějaký pátek uběhl, o to větší překvapení se občanům tohoto města v Jizerských Horách naskytlo, když se na linkách začal objevovat 18m Solaris zapůjčený ke zkouškám z Plzně.
InnoTrans 2008 – expozice vozidel městské dopravy
Rozsáhlý článek představující vystavené exponáty vozidel MHD na veletrhu InnoTrans 2008 v Berlíně.
Tourismo pro německou polici
Německá spolková policie – Bundespolizei – si v letošním roce pořídila více než třicítku nových autobusů pro služební účely.
Nová bezbariérová meziměstská linka v ODIS
Zavedení S-linek Českých drah od prosince 2008 v ostravské aglomeraci není jedinou novinkou v tomto integrovaném systému v letošním roce. Řady dopravců totiž od září rozšířilo ČSAD Karviná, které zde mj. provozuje také bezbariérovou linku.
České tramvaje okouzlily obyvatele Seattlu v USA
Vývoj prodeje českých tramvají na americkém kontinentě a výroba a provoz tramvají Trio v Seattlu – o tom všem si můžete přečíst v obsáhlém článku, u kterého nechybí fotografie z výroby, převozu i samotného provozu v Seattlu.
Trolejbusem na Dlhé diely už i bez agregátu
Bratislava se dočkala dostavění trolejbusové smyčky Molecova, což umožnilo začít zde mimo vozy 25 Tr nasazovat také starší „patnáctky“, a omezit tak nutnost nahrazování porouchaných vozů autobusy.
Pražský kinobus
Přestavbou městského vozu Karosa řady 700 vznikl tzv. kinobus. Článek popisuje životní příběh autobusu, jeho přestavbu i službu v metropoli ČR.
Tramvaje T6A2 a B6A2 v Německu
Poslední z vozidel ČKD, která se uchytila na německém trhu, se staly tramvaje T6A2/B6A2. Osudem těchto vozů v jednotlivých městech i neuskutečněnými projekty se zabývá článek od německo-českého autorského kolektivu.
Autobusy Karosa – 11. díl – městské a příměstské standardní autobusy řady 700
Po popisu linkových vozidel se nyní zaměříme na popis městských vozů. Nechybí řada zajímavých fotografií ani přehledné tabulky.
Německy psané:
Die Straßenbahnen der Bauart T6A2 und B6A2 in Deutschland

...číslo 3/2008 časopisu Československý Dopravák ...