Praha je druhé město na světě s nejlepší veřejnou dopravou
Praha nabízí kromě dostupné a uživatelsky jednoduché MHD i krásné scenérie. Ilustrační foto z žebříčku 19. světových měst s nejlepší sítí veřejné dopravy - Time Out

Vydavatel městských průvodců Time Out oslovil více než 20 tisíc obyvatel ve více než 50 městech. Pražané svým hodnocením vynesli Prahu na druhé místo, přeskočila Singapur, Hong-Kong, Šanghaj, Paříž nebo Londýn. Navíc patří mezi nejkrásnější.

Vydavatel městských průvodců Time Out oslovil více než 20 tisíc obyvatel ve více než 50 městech. Pražané svým hodnocením vynesli Prahu na druhé místo, přeskočila Singapur, Hong-Kong, Šanghaj, Paříž nebo Londýn. Navíc patří mezi nejkrásnější.

Time Out, vydavatel globálních městských průvodců, oslovil místní obyvatele, aby zjistil, jak hodnotí  veřejnou dopravu ve svém městě. Otázka zněla, zda je jednoduché pohybovat se po městě veřejnou dopravou. V níže uvedených městech alespoň čtyři z pěti místních obyvatel síť veřejné dopravy ohodnotili pozitivně.

Mnoho ikonických sítí se do žebříčku 19 nedostalo, například istanbulské trajekty křižující kontinenty, pohádkové tramvaje v Lisabonu, Melbourne a Manchesteru nebo bangkokský nadzemní vlak Skytrain.

19 vybraných měst pokrývá celou zeměkouli, od Montrealu po Bombaj a Stockholm po Šanghaj – a dokonce i USA. Podle místních jsou to města s nejlepší veřejnou dopravou na světě. A pražská MHD je po Berlíně druhá nejlepší.

Na vrcholu žebříčku je spolehlivá, bezpečná a pohodlná veřejná doprava v Berlíně. 97 procent Berlíňanů chválilo svou městskou dopravní síť. Místní U-Bahn nabízí cestujícím 175 stanic na devíti linkách s jednoduchou navigací. S-Bahn, městský a příměstský železniční systém spojuje předměstí se srdcem města.

Druhé místo získalo díky hodnocení Pražanů naše hlavní město. 96 procent místních pro Time Out uvedlo, že jejich město je snadno dostupné veřejnou dopravou.

"Česká metropole je jedním z nejkrásnějších měst v Evropě a síť veřejné dopravy tomu jen nahrává. V našem průzkumu velký počet obyvatel - 96 procent Pražanů - uvedl, že jejich město je snadno dostupné veřejnou dopravou. A není to jen pohodlné, je to také velmi efektní. Praha by nebyla Prahou bez pohledu na tramvaj uhánějící před gotickým kostelem nebo renesančním skvostem – ale metro je ještě lepší, se třemi linkami s jednoduchým využitím a pokrývajícími téměř každou část města. Každá linka má svůj vlastní estetický charakter, od fotogenických bublinkových fasád na trase A (zelená) až po futuristický design na C (červená). Žlutá linka B vede napříč a pro každého, kdo se o toto období zajímá, má několik kuriózních komunistických pozůstatků," uvádí Time Out.

Jako třetí se umístilo Tokio. New York má nejvíce stanic, Šanghaj má nejvíce tratí, ale žádná veřejná doprava na planetě neobslouží tolik lidí jako ta v Tokiu. Navíc samotná velikost sítě z ní dělá něco jako labyrint. Tokijská veřejná doprava je skvěle udržovaná a stále snadněji použitelná pro cizince nemluvící japonsky.

19 měst s nejlepší veřejnou dopravou na světě:

1. Berlín, Německo

2. Praha, Česká republika

3. Tokio, Japonsko

4. Kodaň, Dánsko

5. Stockholm, Švédsko

6. Singapur

7. Hong Kong

8. Taipei, Tchaj-wan

9. Šanghaj, Čína

10. Amsterdam, Nizozemsko

11. Londýn, Spojené království

12. Madrid, Španělsko

13. Edinburgh, Spojené království

14. Paříž, Francie

15. New York City, USA

16. Montreal, Kanada

17. Chicago, USA

18. Peking, Čína

19. Bombaj, Indie

Hodnocení jednotlivých měst podle Time Out